Kezdőlap Gazdaság R.I.P.: Népszabadság

R.I.P.: Népszabadság

793
0

A hivatalos magyarázat szerint a készülő „koncepcióváltás”, a csökkenő példányszámok miatt függesztette fel szombattól a Népszabadság kiadását a Mediaworks. A nol.hu is leállt, majd a cég közleménye jelent meg. A munkatársak mit sem tudtak erről, szombat reggel már az emailfiókjukhoz sem fértek hozzá, futár értesítette őket a hírről. 

Amit eddig tudni lehet:

A kiadó Mediaworks szombattól felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig – közölte a társaság szombaton. A Nol.hu szombat reggel már nem üzemelt, majd nem sokkal később megjelent az oldalon a cég közleménye.

image

A hvg.hu tudomása szerint a döntés az újságírókat is teljesen váratlanul érte, az általuk megkérdezettek a hírekből értesültek arról, ami történt. Ők szombat reggel már az emailrendszerbe sem tudtak belépni, de azt hitték, hogy a cég Óbudára költözése miatt álltak le a szerverek. Végül kiderült, nem erről van szó. Több dolgozóval is beszéltek, akiknek futár vitte el a kiadó döntéséről szóló levelet.

A döntés váratlanságát – vagy éppen a nagyon tudatos tervezést – jelzi, hogy vasárnapra egy maroknyi munkatársat behívtak szervert tesztelni is. A helyzetet jól szemlélteti az is, hogy értesülésünk szerint maga a főszerkesztő csak szombat reggel, és csak egy rokona telefonhívásából értesült arról, mi történt. Murányi Andrást szombat délre várták a kiadóba, amelynek új székhelye a III. kerületi Bécsi úton van, hogy a lehetséges folytatásról beszéljenek. Amikor megérkezett, rögtönzött sajótájékoztatón „barátságtalan lépésként” értékelte a történteket, és azt mondta, igyekeznek egyben tartani a jól működő szerkesztőséget, ha lehet.

A Népszabadság újságírói szombat délután ültek össze egyeztetni, egyelőre egy Facebook-oldalon üzennek a nyilvánosságnak.

Példányszámcsökkenés?

A Mediaworks által kiadott Nemzeti Sport, Világgazdaság webes verziója gond nélkül üzemel, utóbbin a cég közleményének hosszabb változata megjelent. Eszerint:

az érintett területekhez rendelt munkavállalókat felmentik a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait pedig időlegesen felfüggesztik. Az előfizetőknek a Népszabadság helyett más kiadványukat, illetve az előfizetésből a felfüggesztés idejére eső rész visszafizetését ajánlja fel a kiadó.

A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel – közölték.

Kiemelték, a kiadó arra összpontosít, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a Népszabadságnak, ennek érdekében pedig konzultációt kezdeményeznek az érintettekkel.

Tulajdonosváltás és üzenet

A Mediaworks tulajdonosváltása hónapok óta téma, a piaci pletykák szerint Fidesz-közeli hátterű cég szerezheti meg. A legfrissebb hírek szerint a napokban megtörténhetett a tulajdonosváltás.

A Mediaworks utoljára augusztus 30-án szólalt meg a kiadó nagyon régóta lebegtetett tulajdonosváltásával kapcsolatban. Akkor azt írták, a cég tulajdonosi szerkezete 2014 szeptembere óta változatlan, továbbra is egy osztrák cégcsoport érdekeltségébe tartozik. Hozzátették: a Mediaworks éppen egy jelentős felvásárlást végez, és jelenleg erre koncentrál a menedzsment.

Előtte néhány nappal röppent fel a hír, hogy a kiadó a Mészáros Lőrinchez igen közelálló Duna Aszfalt kezébe kerülhet.

Szombat reggel aztán Katona Viktor, a Mediaworks megbízott főigazgatója (aki a cég szerint saját kérésére távozó Rónai Balázs eddigi vezérigazgató helyére lépett) levelet juttatott el a cég többi lapjának munkatársahoz is, amelyben beszámolt nekik is arról, hogy szeptember 30-ával a Pannon Lapok Társasága a Mediaworks csoport részévé vált, illetve emlékeztetett rá: ezekben a napokban zajlik a csoport lapjainak átköltöztetése a Bécsi úti „Népszabadság-székházba”.

Ennek kifejtése után „megragadta az alkalmat” a tájékoztatásra, hogy  „a menedzsment erőfeszítései ellenére a Népszabadság vonatkozásában ez idáig sajnos nem sikerült megteremteni a pénzügyi stabilitást”. A levél szerint a lap jelentős veszteséget termel,  így üzleti modelljét teljesen új alapokra kell helyezni. Ezért a „Mediaworks menedzsmentje megvizsgálja – az iparági trendeknek megfelelően – a lap működési alternatíváit”, azért pedig, hogy erre a munkára lehessen koncentrálni, a „Népszabadság kiadása a mai nappal valamennyi formában (beleértve a nyomtatott és az on-line formátumot is) felfüggesztésre kerül. A Népszabadság munkavállalóit felfüggesztették a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait időlegesen felfüggesztették „amíg a Népszabadság legoptimálisabb jövőbeli struktúrája kialakul” – áll a levélben.

Forrás: hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét