Kezdőlap Magyarország Országgyűlés: Célkeresztben a kórházi fertőzések

Országgyűlés: Célkeresztben a kórházi fertőzések

855
0

Már a Parlamentben is a kórházi fertőzések ügyével foglalkoznak

Az elmúlt hetekben fokozott érdeklődés övezte a kórházi fertőzések eseteit. Egy médiafigyelmet hozó összehasonlító cikk szerint, ma Magyarországon többen halnak meg a kórházi ellátás során szerzett kórházi fertőzés következményeként, mint az utakon autóbalesetben.

A kórházi fertőzések ügye mára az Országgyűlésben is téma lett.

Dr. Lukács László György a Jobbik frakcióvezető-helyettese tette fel ugyanis a kérdést az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszterhez, hogy  valóban többen halnak meg kórházi fertőzések következtében Magyarországon, mint közúti balesetben?

LU6I3357
Dr. Lukács László György éppen a kórházi fertőzések ügyében kérdez Fotó: Béli Balázs

Kérdés előtt a képviselő ismertette, hogy

a kórházi fertőzésekről rendelkezésre álló adatok nehezen megtalálhatóak, ezen túl az összefoglaló alapos felkészültség nélkül nehezen értelmezhető. Másik gond a fertőzési jelentési rendszerrel, hogy az orvosok egybehangzó véleménye, hogy a jelentési kötelezettségnek, nem teljesen vagy nem megfelelően tesznek eleget az intézmények.

A képviselő kiemelte: Azért is fontos, hogy átlátható, jól megismerhető lehessen a kórházi fertőzések adatsora, mert így a betegek könnyebben tudnák értelmezni olyan alapvetéseket, mint hogy fertőtleníti-e a kezét vizsgálat előtt a személyzet vagy nem, és ez milyen hatással lehet az ő egészségére? Tudná értelmezni azt a szomorú tényt például, hogy Magyarországon 1000 betegnaponként átlag 6 liter alkoholos kézfertőtlenítőt használnak, szemben a WHO 20 literes ajánlásával.

LU6I3367

A képviselő válaszára Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár kijelentette, hogy a probléma nem csak Magyarországon létezik és, hogy reméli, hogy többet ezzel nem kell foglalkozni az Országgyűlésben. Hozzátette, hogy intézményi bontásban nem tervezek bevezetni fertőzésekről szóló nyilvántartást.

Ez utóbbi azért is sajnálatos, mert az átlátható és következetes, és intézményi szinten is elérhető fertőzési jelentési rendszerrel sok ember életét meg lehetne „spórolni”, és komoly szenvedésektől lehetne megkímélni a betegeket.

Kép: Internet/Béli Balázs/Videk.Ma

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét