Kezdőlap Gazdaság Így áll most a CSOK – Sokan költöznének a következő 2 évben

Így áll most a CSOK – Sokan költöznének a következő 2 évben

973
0

A magyarok 29%-a elégedetlen jelenlegi otthonával, a CSOK-ot saját bevallása szerint 63% ismeri, de 90% hallott már róla. 56%-nak egyértelműen jó a véleménye e támogatásról, ugyanakkor a lakás-takarékpénztári konstrukciók ismertsége mélyebbnek tekinthető.

Az OTP után a Takarék Csoport valamelyik tagja jut eszébe az embereknek elsőként, akár CSOK-ról, akár lakáshitelről van szó. Még csak 4% vette igénybe a CSOK-ot, de 12% tervezi ezt a következő két évben. A házasok körében a legmagasabb az új lakásban gondolkodók aránya, az elváltak inkább bővíteni szeretnének. Ha lakáshitel, akkor 57% szerint jobbak a változó kamatozású hitelek a fix kamatozásúaknál. A Gemius Portfolio számára készített felmérésének eredményéből szemezgetett a portfolio.hu
Összességében a felmérés résztvevőinek 71%-a elégedett azzal a házzal vagy lakással, amelyben él. Jelenlegi lakáskörülményükkel a férfiak, a 18-29 évesek, a felsőfokú végzettségűek, a megyeszékhelyen élők, a távmunkában dolgozók és az özvegyek a legelégedettebbek. A nők, a 18-29 évesek, az alapfokú végzettségűek, a fővárosiak, a háztartásbeliek és az elváltak körében pedig a legmagasabb a jelenlegi házukkal vagy lakásukkal nagyon elégedetlenek aránya.

A következő 2 évben a férfiak, a 18-29 évesek, a felsőfokú végzettségűek, a kisebb városban élők, a gyesen/gyeden lévők, és az élettársi kapcsolatban élők tervezik a költözést a legnagyobb arányban. Összességében a válaszadók 30%-a várhatóan elköltözik a következő 2 évben.

Lakóingatlanjuk valamilyen jellegű felújítását, korszerűsítését vagy bővítését a nők, a 60 év felettiek, a középfokú végzettségűek, a községben élők, a távmunkában dolgozók és a házasok tervezik a legnagyobb arányban a következő 2 évben. Összességében a válaszadók 62%-a tervez valamilyen (említett) változtatást tenni jelenlegi házán vagy lakásán.

A lakásépítéshez, -vásárláshoz és bővítéshez igényelhető Családi Otthonteremtési Kedvezményről (CSOK) a válaszadók 90%-a hallott már. A legkisebb községekben (88%), a legnagyobb a kisebb városokban (93%) ezek aránya. Érdekes, hogy a gyesen vagy gyeden élők körében a legkisebbek a CSOK-ról hallók aránya (85%).

A különböző lakástámogatási formák közül a CSOK a legismertebb a társadalomban, ha azt vesszük, hogy 63% állította, hogy ismeri. A tudás mélységét is figyelembe vevő kérdésből azonban kiderült, hogy a lakás-takarékpénztári támogatást jobban ismerik (42% első helyen említette), mint a CSOK-ot (37%). A CSOK ismertsége a nők, a 18-29 évesek, a felsőfokú végzettségűek, a fővárosban élők, a tanulók és az élettársi kapcsolatban élők között a legmagasabb; a férfiak, az 50-59 évesek, az alapfokú végzettségűek, a községben élők, a háztartásbeliek és az özvegyek között pedig a legalacsonyabb, de e csoportokban is mindenütt meghaladja az 50%-ot. A lakás-takarékpénztári támogatás ismertsége 53%, a 30-39 évesek (59%) és a felsőfokú végzettségűek (63%), a fővárosiak (64%) körében kiugró. A kamattámogatott hitelek kerültek a harmadik helyre, ezeket már csak a válaszadók egyharmada ismeri.

A következő 2 évben a legtöbben a lakás-takarkékpénztárak (15%) és a CSOK (12%) igénybe vételét tervezik, ez alapján az eddigi négyszeresére nőne a CSOK igénybevevőinek a száma a következő két évben. Érdekesség, hogy miközben az LTP-t a felsőfokú végzettségűek, a CSOK-ot az alapfokú végzettségűek tervezik a legnagyobb arányban igénybe venni. Az LTP a fővárosban, a CSOK pedig a kisebb várásokban számíthat nagy népszerűségre.

Forrás: www.portfolio.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét