Kezdőlap Magyarország Új kamerák figyelik a közterületeket Gyöngyösön

Új kamerák figyelik a közterületeket Gyöngyösön

1541
0

Ötvenre bővült a közterületi térfigyelő kamerák száma Gyöngyösön, és a napokban lezárult önkormányzati fejlesztésnek köszönhetően tizenegy rendszámfelismerő kamerát is üzembe helyeztek a városban. A kamerarendszer bővítése mintegy negyvenmillió forintból valósult meg.

A gyöngyösi képviselő-testület az elmúlt évben a közbiztonság növelését szolgáló önkormányzati fejlesztésként rendszámfelismerő és közterületi térfigyelő rendszer kiépítéséről döntött. A már meglévő huszonöt kamerából álló térfigyelő rendszer bővítéseként további huszonöt kamera kiépítése történt meg, a közbeszerzési eljárásban kiválasztott kivitelező pedig a napokban át is adta az új kamerákat, amelyek március elejétől huszonnégy órában pásztázzák a város közterületeit. Az új kamerákkal együtt már ötven helyen figyelnek az éjszakai felvételek készítésére is alkalmas „őrszemek”, melyeket a közterület-felügyelet munkatársai megszakítás nélkül, folyamatosan figyelnek. A kamerák helyét a város önkormányzati képviselőinek javaslatai alapján, a rendőrséggel együttműködve jelölte ki a képviselő-testület. A bővítést követően a kamerák szinte a város teljes területét lefedik.

A közterületeket figyelő kamerák mellett a ki- és bevezető utakon, összesen tizenegy helyen rendszámfelismerő kamerákat telepített az önkormányzat, ezeket a rendőrség figyeli, amely a Belügyminisztérium adatbázisának segítségével hatékonyabban szűrheti ki a lopott, vagy forgalmi engedély nélkül közlekedő járműveket. Ilyen rendszer több nagyvárosban is működik, a tapasztalatok pedig kedvezőek, azokon a településeken, ahol hasonló kamerarendszert működtetnek, jelentősen csökkent a gépkocsilopások száma.

A kamerarendszer bővítésére mintegy negyvenmillió forintot fordított az önkormányzat. A fejlesztés célja többek között a közbiztonság és a bűnmegelőzés erősítése, az állampolgárok biztonságérzetének növelése, a jogsértések visszaszorítása, a közterületek rendjének elősegítése, a közlekedési szabályszegések számának csökkentése, az állampolgárok személyi- és vagyonbiztonságának védelme, a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése.

Az új kamerák próbaüzeme a napokban lezárul, ezt követően az önkormányzat a város honlapján tájékoztatja a lakosságot a kamerák helyéről és a megfigyelt közterületekről. A kamerák által készített felvételek rögzítése, felhasználása, tárolása, megtekintése szigorú adatvédelmi jogszabályok alapján történik, az önkormányzat kizárólag ezek betartásával üzemeltetheti a kamerarendszert, így az indokolatlan megfigyelés veszélye kizárható.

Forrás: www.gyongyos.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét