Kezdőlap Magyarország Sok a megválaszolatlan kérdés a buszbaleset után

Sok a megválaszolatlan kérdés a buszbaleset után

231
0

Vasárnap a kora esti órákban megérkezett Budapestre az olaszországi buszbaleset két súlyos sérültje. Őket repülővel szállították a ferihegyi repülőtérre, onnan mentőhelikopter szállította őket a Honvédkórházba – számolt be az intézmény főigazgatója. Tamás Róbert azt is elmondta, hogy egy férfi és egy nő a két sérült, mindketten ötven-hatvan év közöttiek. Még este megérkezik a fővárosba a harmadik súlyos sérült is, őt mentőautóval hozzák Olaszországból.

Arról az Országos Mentőszolgálat vezetője és Balog Zoltán, az Emmi tárcavezetője beszélt még a déltájban, hogy reményeik szerint vasárnap a tragédia legtöbb sérültje megérkezhet Magyarországra. Azok, akik kórházi ellátásra szorulnak, a Honvédkórházba kerülnek. A budapesti intézmény vezetője ezzel kapcsolatban kiemelte: felkészültek a sérültek fogadására.

Két embert továbbra is a veronai kórházban ápolnak, az ő sérüléseik annyira súlyosak, hogy nincsenek szállítható állapotban. Sőt, azonosítani sem tudták őket – mondta el még reggel Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatóján hozzátette: hivatalosan egyelőre csak azt tudják, hogy a buszon utazó 54 utas és két sofőr közül ki maradt életben és ki halt meg. Azonosítani azonban sem az áldozatokat, sem a két válságos állapotban levő sérültet nem tudják, ahhoz DNS-vizsgálatra lesz szükség, ami hosszabb ideig eltarthat.

Egyelőre nem tudni azt sem, mi okozta a péntek éjszaka történt tragédiát, amelyben 16 magyar vesztette életét. A szemtanúk beszámolói alapján annyit biztosra vehető, hogy az A4 autópályán Verona közelében az autóbusz lesodródott az úttestről és – az első információk szerint – fékezés nélkül ütközött neki egy felüljáró pillérének, majd lángra lobbant és kiéget. A Corriere della Sera olasz lap internetes kiadása 3D grafikával illusztrálta a történteket.

Magyarországon is nyomoznak

A baleset körülményeit az olasz hatóságok vizsgálják ki, de a munkájukat Magyarországon segíti a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is – közölte az ORFK. Az NNI halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával indított nyomozást. Ennek keretében az autóbuszt üzemeltető Pizolit Kft. telephelyén házkutatást végeznek, és tanúkat is kihallgatnak.

A cég vezetője jelezte: együttműködik a hatóságokkal. Czakó Tibor azt is kijelentette: a jármű megfelelően karbantartott, jó állapotú volt, amikor utasaival elindult.

A tragédia túlélői szerint az sem valószínű, hogy a busz sofőrje elaludt volna a volánnál. A helyszínen többen arról beszéltek: nem sokkal korábban álltak meg, akkor a két sofőr cserélhetett.

Beszámolók szerint az utasok – többségük a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai, azok szülei és tanáraik – legtöbbje sem aludt. Ennek ellenére sokan már nem tudtak elmenekülni a hirtelen fellobbanó lángok közül.

A Facebookon megjelent posztok alapján tudni lehet, hogy az áldozatok között van egy siófoki diák és édesanyja is. A közösségi oldalon gyászolják a dunakeszi futsalcsapat egy fiatal játékosát is, míg a Fradi hokicsapatának a tagja és annak húga is meghalt a tragédiában. Az ő édesapjuk az a tornatanár, aki: többször visszament az égő buszba, hogy kimentse az ott rekedt utasokat. Vígh Györggyel utazott a felesége is, őt a Corriere.it szólaltatta meg. Elmondta, hogy megfelelő sebességgel haladtak a kivilágított autópályán, érthetetlen, hogyan történhetett olyan gyorsan a tragédia.

Gyásznap hétfőn

Ahogy szombaton, úgy vasárnap este is sokan jelentek meg, hogy emlékezzenek a tragédia áldozataira a terézvárosi Szinyei Merse Gimnáziumnál.

A kormány hétfőre gyásznapot rendelt el a tragédia áldozatainak emlékére, az erről szóló, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg. Félárbócra eresztik a hivatalos lobogókat, ugyanakkor a rendeletben és az iskoláknak küldött körlevélben is arra kérték a pedagógusokat, hogy tanórán vagy külön rendezvény keretében tartsanak megemlékezést.

Magyarország római nagykövetsége hétfőn és kedden is megnyitja kapuit a gyászolók előtt, akik olasz szokás szerint emlékkönyvben is kifejezhetik részvétüket a tragikusan elhunyt magyar diákok iránt.

Forrás: hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét