Kezdőlap slide Hepatitisz A terjed Heves megyében!

Hepatitisz A terjed Heves megyében!

783
0
A gyöngyösi Bugát Pál Kórház

Lapértesülések szerint Heves megyében felütötte fejét a „Hepatitisz A” vírus a közelmúltban- ezt azonban az ÁNTSZ nem erősítette meg. Dr. Edelényi Zsuzsanna tisztifőorvos elmondta, Gyöngyösön nem okozott gondot ez a fajta vírus. A szakemberek szerint a legnagyobb probléma az, hogy sokan nem tartják be a higiénés szabályokat, nem mosnak kezet megfelelően, vagy mosatlan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak.

Kenézy Kórház

Emberi érintkezés, piszkos kéz, szennyezett étel-ital, mosatlan gyümölcs és zöldség – a fertőző májgyulladás kórokozója, a „Hepatitis A” vírus jellemzően ilyen módon terjed el, ám fontos tudni, hogy védőoltással megelőzhető, illetve a higiénés szabályok betartásával is.
Értesüléseink szerint Heves megyében több helyen is megjelent ez a típusú vírus, Gyöngyöst azonban nem érintette.

– Gyöngyösről nem érkezett ilyen jelzés, viszont állandóan érdemes résen lenni, mert elég gyakori megbetegedés ez, néha hol egyik, hol másik megyében felütheti a fejét. A „Hepatitis A” vírus az egy májgyulladást okozó vírus, lappangási ideje az 28-30 nap, addig rejtve marad – mondta el dr. Edelényi Zsuzsanna megyei tisztifőorvos.

A szakemberek szerint az jelent gondot, hogy sokaknál nem megfelelő a személyi higiénés magatartás.

– Azt lehet megtenni, hogy odafigyelünk fokozatosan a helyes kézmosásra, mindenképpen a mellékhelyiség használata után mossunk kezet, és étkezés előtt főleg, dohányzás előtt is, hiszen a cigarettával is szánkhoz vihetjük a kórokozót, ami a bélrendszerünkben okoz megbetegedést – részletezte a szakember.

Fontos azt is tudni, hogy ha idegen helyen vagyunk, ne használjuk más törölközőjét, a közintézményekben pedig érdemes a baktériumok szaporodását gátló takarítószerekkel végezni a takarítást – hangsúlyozta dr. Edelényi Zsuzsanna járási tisztifőorvos.

 

Forrás: gyongyostv.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét