Kezdőlap slide Két új körforgalmat adtak át Gyöngyösön

Két új körforgalmat adtak át Gyöngyösön

985
0

Gyöngyös két közlekedési csomópontjában is biztonságosabban közlekedhetnek az autósok szeptember közepétől, miután a Dr. Harrer Ferenc és a Deák Ferenc, valamint a Jókai Mór és az Alkotmány utca kereszteződésében is körforgalmú csomópontokat alakítottak ki. A több mint negyvenmillió forintos önkormányzati beruházás hivatalos átadására szeptember 20-án, kedden került sor.

ket-uj-korforgalmat-adtak-at-gyongyoson0_0-540

Gyöngyös Város Önkormányzata a város 2016-os költségvetésének terhére az út- és járdafelújítási program mellett két közlekedési csomópont körforgalommá alakítását is elvégezte a nyáron. A Jókai Mór, Alkotmány és Puskin utca kereszteződésében, valamint a Deák Ferenc és a Dr. Harrer Ferenc utca találkozásánál alakítottak ki körforgalmat. Hiesz György polgármester az ünnepélyes átadás alkalmával azt mondta, a beruházásnak köszönhetően biztonságosabb lesz a közlekedés az érintett csomópontokban.

– Mind a két kereszteződésben gyakran történtek kisebb-nagyobb balesetek, a Jókai úton a gyakran sárgán villogó jelzőlámpa, míg a domb aljában a sajátos, elsőre átláthatatlan kereszteződés nehezítette az autósok dolgát. A körforgalom biztonságosabb, ráadásul gyorsabban engedi át a forgalmat, így nem füstöljük el az üzemanyagot a pirosnál várakozva. Több kereszteződésünkben is indokolt lenne a körforgalom kialakítása, ha a költségvetésünk lehetővé teszi, szeretnénk folytatni a programot. Olyan helyeken is jó lenne körforgalmat építeni, amelyek állami fenntartású utak kereszteződésében találhatók, ám ezt az önkormányzat nem teheti meg – mondta a polgármester.

Mindkét körforgalom előre gyártott, úgynevezett „körvárta” elemekből épül fel. A Dr. Harrer Ferenc úti körforgalom a nagyobb, ennek sugara mintegy tizennégy méter, míg a Jókai úton kialakított körforgalmú csomópont sugara tizenkét és fél méter. A körforgalmak középszigete körül a tehergépjárművek számára járható gyűrű került kialakításra. A mintegy 43 millió forintos beruházás keretében mindkét körforgalom körül megújultak a járdaburkolatok, valamint három-három gyalogátkelőhelyet hoztak létre, melyeket kiemelt közvilágítással láttak el. A körforgalmak közepén cseresznyefa található, az oldalsó területeken pedig örökzöld növényeket, cserjéket ültetett el az önkormányzat. A két körforgalom építését július 15-én kezdte a kivitelező HE-DO Kft., a Jókai úton teljes útlezárás mellett dolgoztak, így a forgalom kerülőúton haladt, míg Dr. Harrer Ferenc út végén öt szakaszban valósult meg a beruházás, a gépjárműforgalom végig áthaladhatott a csomóponton.

A körforgalmak kialakítása mellett az önkormányzat mintegy 60 millió forintot fordított útfelújításokra: a Bajcsy-Zsilinszky utca a Platán út és a Béke tér közötti szakaszon újult meg, a Kismérges utat pedig a Gáspár Zsigmond és a Mikes Kelemen utca közötti szakaszon újították fel. Megújult a Róbert Károly út szervizútja is, a Bajcsy-Zsilinszky és a Platán, valamint a Bajcsy-Zsilinszky és a Vörösmarty út közötti szakaszon. Ez utóbbi szakaszon a járdákkal együtt újították fel az útburkolatot. Az Erőmű utca a parkolókkal együtt újult meg, a Határ út pedig a Kertész közzel együtt kapott új burkolatot. A dombon megújult a Harrer Ferenc utca egy szakasza, és a Kócsag úti pavilonsor mögötti parkolókat is felújították. Munkák folytak a Verseny utca belső szervizútján és a Nádor utcában is. Folytatódott a járdafelújítási program is, az önkormányzat mintegy 70 millió forintból számos járdaszakaszt újított fel.

Forrás: gyongyos.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét