Kezdőlap Gazdaság Jó évjáratra számíthatunk

Jó évjáratra számíthatunk

505
0

Fagyok, viharok, jégesők – az idén több borvidéken jelentős károkat okoztak az időjárási viszontagságok. Viszont a Mátrai borvidéken kifejezetten jó évjáratra számítanak. Van, ahol már augusztus közepén megkezdték a szüretet. A munka java még hátravan, de igen bizakodóak.

A Mátra vonulatainak köszönhetően a területükön nem voltak érzékelhetőek az ország jelentős részét érintő negatív időjárási körülmények, ezért sikeres szezonként jegyzik az ideit.

image

A gyöngyöstarjáni Kovács Borház termelői már a szüret második időszakánál tartanak. „Nálunk nem történtek olyan fagykárok, mint sok más borvidéken. Emiatt kifejezetten jó és egészséges termésre számítunk, ami még a tavalyit is felülmúlja”mondta el Kovács Zita borász.

Augusztus 15-én az Irsai Olivér fajtával kezdték az idei szüretet, amelyet hagyományosan Márton-napon lehet majd először megkóstolni. Jelenleg a muskotályt és az illatos fajtákat szedik, és folyamatosan zajlanak a próbaszüretek is.

szőlő

Habár jó szezonban bíznak a mátrai termelők, Kovács Zita szerint még  vár rájuk kihívás: „Az augusztus 20. és szeptember 20. közötti időszak a legkritikusabb, hiszen ilyenkor kulcsfontosságú, hogy ne essen sok csapadék. Ha nem esik, jó cukortartalmú borokra számíthatunk.”

Nagyon nem mellékes az sem, mennyit süt még a nap az elkövetkezendő hetekben: „A vörös fajtákkal zárul majd a szüret, ezért is fontos, hogy hosszú legyen idén a vénasszonyok nyara, vagyis sokat süssön a nap egészen szeptember második feléig. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy kiváló vörösborokkal kínálhassuk a fogyasztókat.”

Forrás: hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét