Kezdőlap Magyarország Kórházi adósságok: Gyöngyösön küzdenek, Hatvan „elszaladt”

Kórházi adósságok: Gyöngyösön küzdenek, Hatvan „elszaladt”

1196
0
A gyöngyösi Bugát Pál Kórház

Kórházi adósságok: Gyöngyösön küzdenek, Hatvan „elszaladt”

Az államtitkár szerint a kórházak trükköznek az adóssággal- Mi utána néztünk a környékbeli intézményeknek

Miközben forrnak az indulatok az egészségügyben az év végével a kórházi adósságokat is összesítik. A kórházi adósság állományok összege szinte egész 2015-ben kiemelt téma volt a médiában, hiszen az év elejére közel 80 milliárd volt a lejárt szállítói tartozás országos szinten, amelyet a Kormány egy egyszeri 60 milliárd forinttal igyekezett enyhíteni.

Az enyhítést követően azonban, megint 50 milliárd forint körül jár intézmények felhalmozott adóssága. A méretes kifizetetlen számlákkal kapcsolatosan Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az Origo.hu-nak azt nyilatkozata, hogy szerinte

„az intézmények egy része megpróbálja az adatait kozmetikázni. Nagy adósságállományról számolnak be, miközben jelentős készpénzállományt halmoztak fel, mert nem fizették ki a számláikat.”

Az államtitkár kijelentését a Kórházak vezetői szóban utasították vissza.

Így állnak a környékbeli kórházak: Gyöngyös ide-oda csúszkál, Hatvan félmilliárd forintnál is nagyobb adósság alatt roskadozik

GYÖNGYÖS

A Magyar Államkincstár friss adatai szerint (november végi a legfrissebb adatsor) A gyöngyösi Bugát Pál Kórház adósság állománya  2015. október 135 millió forint volt, ez 2015. november végével 268 millió forintra emelkedett. Viszonyításképp nyár közepén júliusban ugyanez 237 millió forint volt.

EGER

A Heves megyei Markhot Ferenc Kórház  2015. október végi 343 millió forint kifizetetlen számlát tudhatott magáénak, míg ez  2015 novemberére 227 millióra mérséklődött. Nyár közepén 160 millió volt ugyanez az adat.

HATVAN

hatvani Magyar Imre kórház azonban közel sem büszkélkedhet jó adatokkal, ugyanis a nyári 328 milliós tartozást novemberre sikerült 549 milliósra gyarapítani. Ezzel hatvani Kórház már meg is haladta a félmilliárdot.

Jobbik: Egészségügyi kerekasztal szükséges, hogy egyáltalán tisztázzuk  a minimum elvárásokat.

Lukács László György a Debreceni Egyetem klinikai központja előtt tartott sajtótájékoztatóján elodázhatatlannak nevezte, hogy mindazok akik tenni tudnak és akarnak az egészségügy helyzetének javítása érdekében, egy asztalhoz üljenek, és megállapodjanak a tennivalók nemzeti minimumáról.

lukacs_0_0
A képen Dr. Lukács László György a Jobbik frakcióvezető-helyettese

A politikus az orvoselvándorlás kérdését, a kórházak adósságának rendezését és a dolgozói bérrendezést, benne a hálapénz ügyét jelölte meg a nemzeti egészségügyi kerekasztal legfontosabb témái között

A Jobbik január elején összehívja a nemzeti egészségügyi kerekasztalt, ahol a politikai szereplők, az ágazat irányítói, a szakszervezetek, az érdekvédelmi szervezetek, az egészségügyi szakmai testületek, a tudomány képviselői együtt határozhatnak arról a nemzeti minimumról, amelyet azonnal meg kell tenni a magyar egészségügy érdekében – mondta a politikus.

Forrás: Origo.hu/ Allamkincstar.gov.hu/ Alfahír.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét