Kezdőlap Magyarország Megszavazta az Európai Parlament a Magyarországot elítélő határozatot

Megszavazta az Európai Parlament a Magyarországot elítélő határozatot

599
0

Annak is a keményebb változatát. Közelebb kerültünk a szavazati jog megvonásához.

A magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése, amelynek értelmében a testület megkezdi az előkészítését az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben.

Az áprilisi plenáris vita nyomán készült előterjesztést a szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali képviselőcsoport együtt nyújtotta be. 393 igennel szavazták meg.

A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének, s ezért az EP utasítja belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát, hogy készítsen jelentést Magyarországról, hogy az EP szavazhasson az uniós szerződés hetedik cikke első lépésének megindítására vonatkozó indoklással ellátott javaslatról. Vagyis arról, hogy felfüggesszék-e a magyar kormány szavazati jogát.

A határozat felszólítja a magyar kormányt, hogy vonja vissza a menekültek tranzitzónába zárását előíró törvényt, a lex CEU-t és a civiltörvény javaslatát.

Előírják továbbá, hogy az Európai Bizottság alaposabban vizsgálja meg, mire mennek el Magyarországon az EU-s pénzek.

Forrás: www.mfor.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét