Kezdőlap Magyarország Új ásványt fedeztek fel Rudabányán, szenzációt emleget a szakma

Új ásványt fedeztek fel Rudabányán, szenzációt emleget a szakma

1043
0

Azért van szó igazi szakmai szenzációról, mert a jelenleg ismert több ezer ásványból csak kilenc olyan van ezzel az újjal együtt, amelyet a mai Magyarország területén fedeztek fel.

A Nemzetközi Ásványtani Társaság új ásványfajnak fogadta el azt az ásványt, amit egy amatőr kutató talált Rudabányán, a neve Rudabányait lett – közölte a miskolci Herman Ottó Múzeum szombaton.

Fehér Béla, az intézmény ásványtárának vezetője elmondta, hogy a felfedezés szakmai szenzációnak számít, mivel a világban ismert körülbelül ötezer ásványból mindössze kilenc olyan van ezzel az újjal együtt, amelyet a mai Magyarország területén fedeztek fel.

A leletet Koller Gábor pilisborosjenői amatőr ásványkutató találta az egykori vasércbánya Adolf bányarészében még hét évvel ezelőtt, és meghatározásra eljuttatta a múzeumba.

Ilyenkor a szakemberek két szempontból vizsgálják meg az ásványt: egyrészt milyen a kémiai összetétele, másrészt milyen a szerkezete. Az új anyagról kiderült, hogy olyan a szerkezete, amelyet korábban még nem ismertek, innentől vált igazán izgalmassá – közölte a múzeum.

Az intézmény ásványtárához kapcsolódik egy civilbázis, az ásványbarátok olyan köre, akik rendszeresen adnak be általuk gyűjtött anyagokat vizsgálatra. Az új ásvány meghatározását Szakáll Sándor, a Miskolci Egyetem és Herman Ottó Múzeum munkatársa, Hertha Effenberger a bécsi egyetemtől, Fehér Béla és Zajzon Norbert a Miskolci Egyetemtől végezték el, majd nyújtották be elfogadásra a Nemzetközi Ásványtani Társaság illetékes bizottságának.

A harminc tagból álló testületnek minden ilyen javaslatot legalább kétharmados arányban kell elfogadnia, ez ebben az esetben megtörtént.

Az ásvány iránt érdeklődők az ebben a hónapban a Miskolci Egyetemen rendezendő hagyományos ásványfesztiválon ismerkedhetnek meg a lelettel, amelyről önálló előadást is tartanak.

Forrás: www.hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét