Kezdőlap Magyarország Ők vehették át idén a Heves Megyéért kitüntető díjat

Ők vehették át idén a Heves Megyéért kitüntető díjat

1172
0

A Heves Megyei Közgyűlés idén is a Heves megyéért kitüntető díjjal ismerte el azokat, akik az oktatás, a gazdaság, a kultúra, az egészségügy, a sport és a civil szféra, a közélet, valamint a megye épített és természeti környezetének védelme és megóvása területén kiemelkedő színvonalú munkájukkal hozzájárultak megyénk jó hírnevének öregbítéséhez.

Idén elismerésben részesült Maksa Henrietta táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa. A művész sokáig a gyöngyösi Vidróczki Táncegyüttest erősítette, Ecséd táncéletéről írt tanulmányáért megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet, tavaly Junior Prima díjat kapott Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában.

Kitüntetésben részesült továbbá Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 2007-től erősítette az egri vízilabda csapatot, majd idén januárban döntött úgy, hogy visszavonul, azóta az egri női vízilabda-csapat edzőjeként tevékenykedik.

 

302834_dijas

Képünkön balról: Maksa Henrietta táncművész, Biros Péter olimpiai bajnok vízilabdázó, Sándor Tamás sajtkészítő mester, dr. Liptai Kálmán, az egri Eszterházy Károly Egyetem rektora és Joó Csaba a Tobán Hagyományőrző Népművészeti Egyesület elnöke

Díjat vehetett át a mónosbéli sajtkészítő mester, Sándor Tamás, aki 2005 óta hódol e szenvedélyének. A fűszer- és gyógynövényekben is gazdag bükki legelők aromáját őrző tejből, erdélyi tradíción alapuló, de saját technológiával készült Bükki sajtok a Bükk-hegység ízeit jelenítik meg, képviselik a térségben és az országban egyaránt.

Heves Megyéért kitüntetést kapott szerdán dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora, aki 2013 júliusától vezeti az egri főiskolát, és az ő nevéhez fűződik az egyetemmé nyilvánítás is. Célja mindig is az volt, hogy Egert igazi egyetemi várossá tegye.

Kitüntetésben részesült a 2002-ben alakult szihalmi Tobán Hagyományőrző Népművészeti Egyesület, a díjat elnökük, Joó Csaba vette át. Az egyesület tevékenysége a népi hagyományok, szokások felkutatásával és összegyűjtésével indult, amelynek eredményeként jött létre a 40 tagú hagyományőrző gyermek-, ifjúsági- és felnőtt tánccsoport.

Forrás: www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét