Kezdőlap Gazdaság Könnyítik a CSOK-ot!

Könnyítik a CSOK-ot!

598
0

Több könnyítést is bevezetnek a családok otthonteremtési kedvezménye, azaz a CSOK igénylésénél. A szakértők szerint már nagyon időszerűek voltak a változások.

Tovább bővült a családi otthonteremtési kedvezményére jogosultak köre, miután a kormány úgy döntött, több könnyítést is bevezet az igénylésnél. Eddig a családok elsősorban használt lakás vételéhez igényelték a támogatást, ez részben annak volt köszönhető, hogy a valós igényeiknek (nagyjából egy-két szobával van szükség nagyobb lakásra) ez felelt meg, illetve, hogy úgy ítélik meg, az új lakás vásárlás, még a jóval nagyobb támogatási összegen felül olyan tehervállalás szükséges, ami meghaladja lehetőségeiket. Érthető a módosítás, hiszen országosan nagyságrendileg 250 ezer a háromgyerekes családok száma, ehhez képest az eddig regisztrált 14 ezer CSOK igénylő nem túl sok és ez még messze van attól a számtól, akik valóban meg is kapták a kedvezményt – vélekedtek az Otthon Centrum szakértői a CSOK könnyítések kapcsán.

gyöngyösbelső

A módosítások következtében feltehetően megnő az igénybevevők száma, de igazi hatással az lehet a CSOK „elterjedésének”, ha nagyobb választékban rendelkezésre állnak egymással is versengő projektek. Ez nem csak a kedvezőbb árakban megmutatkozhat meg, hanem a lakásépítésre jellemző térbeli koncentráltságot is oldhatja. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell a megszokott városrészből elköltöznie egy családnak ahhoz, hogy a lehetőségeiknek és a kedvezmény feltételinek megfelelő társasházi lakásba költözzenek.

A jogi-adminisztratív korlátozások feloldása, különösen a társasházzá alakítás, vagy az osztatlan közös tulajdonnal kapcsolatos korábbi feltételek könnyítése is ebbe az irányba mutatnak. Az Otthon Centrum szakértői szerint jó és ésszerű módosítás, hogy az új szabályozás szerint az osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor a bank már az építés alatt megállapíthatja a jogosultságot, így a támogatás folyósításával nem kell megvárni, amíg az ingatlan társasházzá alakul. Az Otthon Centrum tapasztalata szerint korábban rengeteg probléma volt ebből, sokan elestek a CSOK-tól a szabályok miatt.

Már a tervezőasztalon igénybe vehető

A lehetőség, hogy az úgynevezett tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is igényelhetővé váljon a CSOK, már az ingatlan használatba vétele előtt, csak abban az esetben lesz pozitív hatással, ha a „tervezőasztalról értékesített ingatlanok” esetében az ingatlan használatba vétele előtt megigényelhető CSOK-ot az építkezés folyamata alatt – akár szakaszosan is – de kiutalják az ingatlanfejlesztőnek. Azaz nem lesz különbség a vételárak tényleges teljesítésében a készpénzes és a hiteles, illetve a CSOK-os vevők között.

Szintén a kedvezményezett kört bővíti, hogy azon ügyfelek körében, akik nem tudják teljesíteni az új lakásba költözés követelményét, mivel hivatásuk következtében, a szolgálati helyükön, a munkáltató által biztosított lakásban élnek, például a fegyveres testületek tagjai vagy a családos lelkészek, arra az időszakra, amíg szolgálati lakásban laknak nem vonatkozik majd a bentlakási kötelezettség.

Hasonlóan jó változás, hogy az osztatlan közös tulajdonban álló telkeken épülő lakásokra ugyancsak igénybe lehet majd venni a CSOK-ot, ha a tulajdonosok egymással használati megosztási megállapodást kötnek, vagyis nem kell társasházzá nyilvánítani az épületet.  Fontos, hogy a családok még kedvezőbb feltételekkel jussanak új otthonhoz, ennek megfelelően várjuk a további módosításokat, melyekkel a még rászorulóbb rétegek is könnyebben juthatnának támogatáshoz.

 

Forrás: Piac és Profit

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét