Kezdőlap Magyarország Máris megvan az első magyar érem a paralimpián!

Máris megvan az első magyar érem a paralimpián!

98824
0

Az erőemelő Tunkel Nándor 155 kilós teljesítménnyel bronzérmes lett a 49 kilogrammos súlycsoportban a riói paralimpia első, csütörtöki versenynapján, így övé a magyar küldöttség első dobogós helye.

paral-2

Ebben a sportágban nincsenek előcsatározások, a sportolók egyből a döntőben bizonyíthatnak, a magyarok közül először a törpenövésű zalaigricei sportoló lépett a pódiumra. A Power Station SE pályafutása első paralimpiáján szereplő 28 éves versenyzője – aki idén Világkupát nyert Rióban – hetedikként kezdte meg a versenyzést a kilencfős mezőnyben, elsőre szépen kinyomta a 150 kilót, amivel át is vette a vezetést.

Az első gyakorlatok után aztán a harmadik helyen állt vietnami és jordániai riválisa mögött.

Másodikra 155-öt vállalt Tunkel, ez már nehezebben ment, de a három bíró közül kettő megadta, így érvényes volt a gyakorlat. Ezzel szinte biztossá vált, hogy a harmadik helyen zár,mert a mögötte lévők harmadikra jóval kisebb súlyt vállaltak, az előtte álló két versenyző pedig nagyon messze volt tőle. Harmadikra ugyan nem jött össze a 160 kilós egyéni csúcs, de ezt Tunkel Nándor már nem bánta, mert így is éremmel távozhat Rióból.

“Sikerült kizárnom a külvilágot, ilyenkor verseny közben én már csak magammal és a súllyal szeretek foglalkozni” – nyilatkozott az eredményhirdetés után Tunkel Nándor. “Edzőmmel titkon számítottunk a bronzéremre, és nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült.

paral-erem

A 160 kiló edzésen kétszer már összejött, ezért kicsit fájó, hogy most nem, de a harmadik gyakorlatra fejben kicsit szétestem, mivel már biztos volt a harmadik hely.”

A jövőről szólva a magyar erőemelő úgy fogalmazott: most kisebb pihenő következik, majd megkezdi a felkészülést a jövő évi, mexikói világbajnokságra, illetve szeretne ott lenni 2020-ban Tokióban is.

A győzelmet 181 kilós világrekorddal a vietnami Le Van Cong

szerezte meg – versenyen kívül még a 183 kilót is kinyomta -, a második pedig a jordániai Omar Qarada lett 177 kilóval.

Eredmény:
erőemelés, férfi 49 kg, paralimpiai bajnok:
Le Van Cong (Vietnam) 181 kg – világcsúcs
2. Omar Qarada (Jordánia) 177
3. TUNKEL NÁNDOR 155

Forrás: origo.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét