Kezdőlap Magyarország Zavarja a szemét a szemét?

Zavarja a szemét a szemét?

931
0

Már Heves megyében is szinte mindenhol lehetőség van a szelektív hulladékgyűjtésre. Ezzel azonban sokan nem, vagy helytelenül élnek.

– Egyetlen használható pad nem volt a Barátok téren az oda köpködött szotyi magtól és eldobált csikkektől – számolt be tapasztalatáról egy gyöngyösi lakos. – Ennyi szemét nem tíz perc alatt gyűlt össze, hanem hosszú órák alatt. Miért nem ér tetten egyetlen szabálysértőt sem a városrendészet? Mint adófizető állampolgárnak, nagy örömömre szolgálna, ha városrendészeink a jelvényen, az egyenruhán és a napszemüvegen kívül komoly hivatástudattal, világos elmével és erős akarattal is fel lennének vértezve, s akkor a mindenki előtt egyértelmű szabálytalanságokat meg tudnák akadályozni. Egyelőre úgy néz ki a dolog, hogy a rendészek szemét, nem zavarja a szemét.

Hiesz György polgármester, úgy nyilatkozott: a Barátok terén a közelben üzemelő szórakozóhelyek zárórája után valóban gyakrabban fordul elő, hogy italos üvegek, cigarettacsikkek és egyéb szemét jelenik meg a padok környékén.

– Ezen a területen, éppen a nagy forgalom és az intenzívebb igénybevétel miatt, az önkormányzat napi takarítást rendelt meg – nyilatkozta Hiesz György. – A közterület-felügyelőink 24 órás szolgálatot látnak el, de természetesen nem állhatnak ott minden pad mellett, s nem tudnak minden egyes bejelentésre azonnal reagálni. Az, hogy a környezetünket sikerül-e tisztán tartanunk, az önkormányzat minden igyekezete mellett is leginkább a város lakóinak viselkedésén múlik.

Gyöngyös vezetője ígéretet tett arra, hogy meg fogja vizsgálni a konkrét esetet.

299089_szelekt2

 

Panasz Egerből is érkezik bőven. A lakosokat a helyi szelektív hulladékgyűjtők – egyebek között a Szarvas Gábor utcában, a Wigner Jenő Műszaki Informatikai Középiskola és Kollégium előtt lévők – állapota aggasztja, s a gyűjtők körül elhelyezkedő szemét mennyisége.

– Egyik nap délután kiürítették a szelektív hulladékgyűjtőket a Wigner előtt – közölte egy egri olvasó. – Másnap reggel a tároló körülbelül kétméteres körzete ismét tele volt szeméttel. Volt, aki beledobálta a dobozokat a tárolóba – láttam –, tehát nem volt tele. Úgy gondolom, nem a városgondozás a hibás – hacsak azért nem, mert nem állít őrt 24 órában a szigetek elé. Az „emberekben” kellene keresi a hibát, akik illegálisan rakják le a szemetet.

A Városgondozás Eger Kft.-től lapzárásig többszöri egyeztetés után sem érkezett válasz.

 

Illegális hulladéklerakók többfelé vannak

Az egri Eszterházy Károly Egyetem Leányka úti épülete mögött elhasznált autógumik, alkatrészek sora, háztartási hulladék borítotja a területet. Jakab Zoltán, a Városgondozás Eger Kft. ügyvezetőjének véleménye szerint elítélendő a szemetelő magatartás. Tapasztalatai szerint az illegális lerakóhelyek, ha hosszabb ideig nem távolítják el onnan a hulladékot, csak még többet vonzzanak magukhoz. Igen gyakran már a szelektív gyűjtők környékét is az egyéb hulladék lerakására használják. A város igyekszik felhívni a lakosok figyelmét arra, hogy kerüljék el ezeket a módszereket.

Házhoz menő szelektív gyűjtés

A háztartásoknál keletkező hulladék több mint 20 százaléka csomagolási hulladék, ami újrahasznosítható. Így a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás területén is bevezették a házhoz menő szelektív gyűjtést. A lakosságnak kiosztott zsákokban és gyűjtőedényekben a csomagolási papír-, fém- és műanyaghulladékot gyűjtik be, míg az üveghulladékok leadására a hulladékgyűjtő szigeteknél, a hulladékudvarokban van lehetőség. A szelektív gyűjtésbe bevonhatók nem csupán a családi házas, valamint a társasházi övezetek, hanem a városias beépítésű területek is. A gépjárművek előre rögzített járattervek alapján gyűjtik a szelektív hulladékot, hasonlóan a kommunális hulladékok elszállításához.

Forrás: heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét