Kezdőlap Magyarország Fideszes belháború miatt oszlathatják fel a megyei közgyűlést

Fideszes belháború miatt oszlathatják fel a megyei közgyűlést

516
0

Fideszes belháború miatt oszlathatják fel a megyei közgyűlést

Egymásnak tartanak be a Fideszesek a Heves Megyei Közgyűlésben.- számolt be tegnap az ATV.hu

A tét 41 milliárd forint uniós fejlesztési pénz, amelyről több bizottságban is „bojkott” miatt hiúsult meg az egyeztetés. A vita viszont egy üres alelnöki szék körül kerekedett, amelybe az ellenzék és számos kormánypárti képviselő szerint is, egy minden tekintetben összeférhetetlen „ejtőernyőst” akar beültetni a térség kegyvesztett országgyűlési képviselője.

A megyei Fideszen belüli feszültség nem előzmény nélküli, és tulajdonképpen egyetlen kulcsfigurára vezethető vissza. Oroján Sándor úgy került a képbe, hogy Eger városa leigazolta alpolgármesternek a közgyűlés addigi alelnökét, ifj. Herman Istvánt, és a megüresedett székbe Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő őt ajánlotta Szabó Róbert elnök úr figyelmébe. A korábbi egri alpolgármester, Turcsányi Dániel a város vagyongazdálkodási Zrt-jének vezetői székét kapta meg.

Nyitrai és Oroján politikai karrierje is a Fidelitasból indult, bár pályaíve alapján előbbi többre volt hivatott. Először Fellegi Tamással, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjével rúgta össze a port, amikor infokommunikációs államtitkárként, milliárdos nagyságrendű szerződéseket akart átsorolni egy állami vállalkozás tevékenységébe. Menesztése után a nemzeti konzultációkat irányító miniszteri biztos lett, de mivel nem hozta a kívánt eredményeket (8,2 millió postázott kérdőívből 600 ezret küldtek vissza), a kormányfő leléptette.

Hogy bázisát végül vissza kellett helyeznie a megyébe, annak elsődleges oka azokban a sajtóhírekben keresendő, amelyek Simicska Lajos „emberének” kiáltották ki.

A megyei közgyűlés Fidesz frakciója már januárban egymásnak esett Oroján miatt. Nyitrai továbbra is ragaszkodott tanácsadója jelöléséhez, ám azt kizárólag a közgyűlés elnöke, Szabó Róbert teheti meg. Ő azonban úgy nyilatkozott, hogy számára elfogadható javaslat eddig nem érkezett. A heol.hu úgy értesült, hogy az elnököt Horváth László gyöngyösi országgyűlési képviselő is kitartásra buzdítja az ellenállásban.

Szabó Róbert az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre csak annyit reagált, hogy nem kíván részt venni „politikai találgatásokban és a haszontalan hangulatkeltésben”. Holott a hangulatot frakciótársai keltették azzal, hogy bojkottálták a megyei közgyűlés bizottságainak munkáját. Annyit azonban az elnök munkatársától sikerült megtudnunk, hogy a mai közgyűlés témái között helyet kap az alelnökválasztás ügye is.

„Ismerve Oroján Sándort és stílusát, biztosan el fogunk zárkózni a megszavazásától – nyilatkozta Dudás Róbert, a Jobbik frakcióvezetője és bejelentette, hogy amennyiben a fideszes képviselők továbbra sem kívánják komolyan venni a munkájukat, úgy a Jobbik frakciója kezdeményezni fogja a Heves Megyei Közgyűlés feloszlatását.

Bővebben foglalkozik a témával az ATV.hu cikke és az Alfahir.hu hírportál

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét