Kezdőlap A nap képe Gyöngyös és Vámosgyörk között is megújul a vasútvonal

Gyöngyös és Vámosgyörk között is megújul a vasútvonal

1254
0
Szerencsére ma már nem ilyen vonatokra kell átszállni, de Vámosgyörk állomás pontosan így néz ki.

A főváros és Hatvan közötti vonalszakasz után újabb korszerűsítést tervez a vasúton Heves megyében a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) – számolt be a heol.hu.

Már többször foglalkoztunk a vasút és Gyöngyös történetével, lehetőségeivel, a tervezett fejlesztés pedig valószínűleg kedvező hatással lesz a vasútra, mint választható közlekedési formára.

A NIF közlése szerint a 80. számú (Hatvan–Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely) vasútvonalat érintően elindult a Hatvan–Füzesabony vonalszakasz és a csatlakozó vasúti mellékvonalak korszerűsítésének előkészítése is. A tervezési munkák a Hatvan–Füzesabony vasúti vonalszakasz mellett a csatlakozó, ráhordó vonalak korszerűsítését is magukban foglalják, így a Hatvan–Újszász,

a Vámosgyörk–Gyöngyös

és a Füzesabony–Eger-Felnémet köztiekét is tervezik.

Hatvan és Füzesabony között 58 kilométer vonalszakaszt újítanának meg, a cél az óránkénti 160 kilométeres engedélyezett sebesség elérése. Ezzel összefüggésben a korábban megtervezett nagyszámú külön szintű keresztezések szükségességének, a biztosítóberendezés-fejlesztési koncepció költséghatékonyságának felülvizsgálatát is elvégzik. Beletartozik mindebbe a 225 kilonewton tengelyterhelés teljesítése, akadálymentesített utasforgalmi létesítmények kiépítése, központi forgalomirányítási rendszer kialakítása.

Tavaly június 25-én a NIF megkötötte és hatályba lépett az engedélyezési- és tendertervek, a tenderdokumentáció elkészítésére, illetve az engedélyezési eljárások lefolytatására vonatkozó tervezési szerződés. Ezek befejezése 2023. július 20-ig várható.

A Hatvan–Újszász vonalon 52 kilométert korszerűsítenének, az engedélyezett sebesség óránként 120 kilométer. Így érnék el a fővonalra ráhordó áruforgalom versenyképességét, de akadálymentesítenék az utasforgalmi létesítményeket is.

Vámosgyörk és Gyöngyös között 13 kilométer a megújítandó szakasz, amin a megengedett sebességet óránként 100 kilométeresre emelnék.

Cél az akadálymentesített utasforgalmi létesítmények kiépítése is. Füzesabony és Eger-Felnémet között 25 kilométeren szükséges a felújítás, az engedélyezett sebesség 100-ra növelése és az akadálymentesítés. A mellékvonalak tervezését jövő május 21-ig kell befejezni.

Képünk csak illusztráció, forrása: Wikimedia

A Hatvan–Füzesabony vasúti vonalszakasz és csatlakozó vasúti mellékvonalak korszerűsítésének előkészítése tárgyú projekt az Integrált Közlekedési Operatív Program támogatásával valósul meg. A NIF által megkötött tervezési szerződések összértéke megközelítőleg 5,8 milliárd forint. A tavalyi közbeszerzéseket az immár a Mészáros Lőrinc V-Hídjához tartozó Kontúr Csoport Kft. nyerte el 9,75 milliárd forintért. Az mfor.hu tavaly számolt be a cég bekebelezésének tervéről.

Az látható, hogy Mészáros Lőrinc komoly lehetőséget lát a vasútépítő piacon, hiszen már nem ez az első alkalom, hogy a vasútépítés területén működő cégre vetett szemet az egyik érdekeltsége közbeiktatásával.

Tavaly május végén az mfor.hu számolt be elsőként arról, hogy a V-Híd Kft. 40 százalékos tulajdonrészt vásárolt a pátyi székhelyű, vasútépítéssel főtevékenységként foglalkozó Vágányprofil Kft.-ben, miközben már számos olyan cége van a felcsúti milliárdosnak, mely ugyanezen a területen tevékenykedik. A Vágányprofil ráadásul nem is véletlenül akadt az üzletember útjába, hiszen 2019-től kezdődően éves keretszerződéssel rendelkezik a cég a V-Híd Kft. anyacégével, a V-Híd Zrt.-vel, mely a társaság főbb megbízói közé tartozik. Refereciaként többek között

  • a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport- és Konferencia Központ burkolat építési munkái,
  • valamint a felcsúti Ifjúsági Sport Szálláshely burkolatépítési munkáit is megemlítik honlapjukon.

 

J.P.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét