Kezdőlap Gazdaság Jövőre sem lélegezhetnek fel az önkormányzatok

Jövőre sem lélegezhetnek fel az önkormányzatok

778
0
Gyöngyös, városháza. Fotó: Szalmás Péter

Nem lélegezhetnek fel az önkormányzatok, ugyanis a kis- és középvállalkozásoknak jövőre is csak a felét kell befizetniük a helyi iparűzési adónak.

Gyöngyös számára ez 2021-ben egymilliárd forintos kiesést eredményezett.

A cégek adócsökkentése miatt a városi szolgáltatások színvonala csökkent, és kevesebbet fordíthattak fejlesztésekre is. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a kormány a gazdasági növekedéssel kampányol, mellette pedig hatalmas kiesést okoz a településeknek.

2021-ben összesen 150 milliárd forinttól estek el az önkormányzatok, Gyöngyös is mintegy egymilliárd forinttal kevesebből gazdálkodott túlnyomó részt a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának megfelezése miatt.

Varga Mihály pénzügyminiszter még a hónap elején jelentette be, hogy a kedvezményt jövőre is meghosszabbítják a cégek számára, ezzel összesen 750 milliárd forint marad a vállalkozásoknál. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt mondta: tavasszal több önkormányzat is rákérdezett a Pénzügyminisztériumnál és a Belügyminisztériumnál is, hogy terveznek-e újra adófelezést, és azt a választ kapták, hogy nem. Az elnök szerint a kormány mást tesz, mint amit mond.

 

– Érthetetlen számunka, hiszen 7,7%-os gazdasági növekedés van, legalábbis ezzel kampányol a kormányzat, és emellett nem vizsgálják meg azokat a többlet terheket, amelyek az önkormányzatokat sújtják és sújtották 2021-ben is, mit például az építőipari árak megduplázódása. – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségnek elnöke.

Vagy az élelmiszerárak 8%-os növekedése, amely a közétkeztetés biztosítását is drágábbá teszi az önkormányzatok számára. Gémesi György korábban azt mondta: szerinte inkább az egész adórendszert kellene átalakítani, ám erre nem lát hajlandóságot a kormány részéről.

– A kormány a választásokig semmi mást nem fog csinálni, csak kampányolni, az adót teljesen elengedte, az inflációt elengedte, a béremelést indította be, és olyan adóvisszatérítést csinált, amit eddig nem. Az adó azért van, hogy finanszírozza az állami feladatokat, lehet vele kampányolni, de felelőtlenül gazdálkodni nem. Ez nem azt jelenti, hogy nem jó, ha az embereknek adnak vissza pénzt, hanem azt, hogy a feladatokat magas színvonalon kell ellátni. – mondta az elnök.

Így azonban az önkormányzatok ezt nem tudják vállalni, Gémesi György szerint elég a hulladékgazdálkodásra, vagy az utak állapotára gondolni. Arról, hogy a jövőben hogyan és milyen mértékben kompenzál az állam, még semmit nem lehet tudni, de a tapasztalatok szerint a teljes kiesést nem pótolják. Gyöngyös számára a 2021-es adókiesés pótlására a kormány 300 millió forintos kompenzációt adott, amelyet pályázatok önerejének finanszírozására használhat az önkormányzat – számolt be róla a Gyöngyösi TV.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét