Kezdőlap Gazdaság Gyöngyös: újabb fejlesztésekről döntött a képviselő-testület

Gyöngyös: újabb fejlesztésekről döntött a képviselő-testület

1417
0
Gyöngyös, városháza. Fotó: Szalmás Péter

Az október 11-én hétfőn megtartott rendkívüli ülésén módosította a város idei költségvetési rendeletét a gyöngyösi grémium.

A pozitív döntéseket a költségvetés vártnál kedvezőbb alakulása tette lehetővé. Folyamatban lévő és új fejlesztések megvalósítására 50 millió forintot szavazott meg a testület. A módosítást követően az önkormányzat általános tartaléka továbbra is jelentős, mintegy százmillió forint.

A közvilágítás korszerűsítése is folytatódik. 2019 óta több mint háromezer hagyományos lámpát cserélt le az önkormányzat korszerű LED-es lámpára. Az idei költségvetésben 10 millió forint áll rendelkezésre a munka folytatására, melyből az északnyugati városrész és Sástó korszerűsítésére több mint 7,6 millió forintot költenek el. A helyszínek kiválasztásánál előnyt élveznek a kamerákkal megfigyelt területek, ahol sok esetben nem elegendő a megvilágítás. A fennmaradó 2,4 millió forintot szintén lámpatestek cseréjére fordítják a város egyéb területein.

A képviselő-testület döntött a Jeruzsálem Úti Bölcsőde konyhájának, valamint az Olimpia út 10. alatti V. és XII. számú felnőtt háziorvosi rendelők felújításáról is.
A konyha több mint 40 millió forintos korszerűsítésének költségét részben az önkormányzat által benyújtott nyertes pályázat fedezi. Az ehhez szükséges önerőt, több mint 21 millió forintot a város biztosítja.
A beruházás keretében a tagintézmény konyhájában helyiségek újulnak meg, szakipari és épületgépészeti, épületvillamossági felújítást hajtanak végre, valamint új konyhai kis- és nagygépeket, illetve konyhai eszközöket is beszereznek.
Szintén egy 50 százalékos támogatási intenzitású nyertes önkormányzati pályázatnak köszönhetően újulhatnak meg az Olimpia úti háziorvosi rendelők.
A mintegy 38 millió forintba kerülő beruházás során megújulnak a XII. és V. számú rendelők, valamint azok közös helységei, az épület utólagos homlokzati és lábazati hőszigetelést kap, kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtést, az elektromos hálózatot és a berendezéseket, továbbá akadálymentesítik az épületet. A beruházásokat Városgondozási Zrt. végzi.

Még szeptember végén döntött a képviselő-testület arról, hogy egy új, „GYÖNGYÖS” feliratot helyeznek el a belvárosban. Az óriás betűkből készülő városnév-feliratot a Szent Bertalan-templom és a zeneiskola között fog helyet kapni. A szelfipontként is szolgáló új turisztikai feliratban a városi címer és logó színei jelennek majd meg.

Kép forrása: Gyöngyös Város Hivatalos Oldala (Facebook)

A rendkívüli testületi ülésen döntöttek a képviselők a város településrendezési tervének módosításáról is annak érdekében, hogy egységes építési szabályozás alá tartozhasson több tavaly értékesített önkormányzati terület. Az egykori mátrafüredi strand és óvoda, valamint az önkormányzat korábbi üdülőjének csaknem kéthektáros területén – melyet az ingatlan új tulajdonosa további magánterületek megvásárlásával gyarapított – egy korszerű lakópark épül – számolt be róla Gyöngyös Város Információs Portálja.

Emellett folytatódik az Angyal utca második szakaszának felújítása is, amit eredetileg 2022-re terveztek. A beruházás során a Vörösmarty Mihály és a Bajcsy-Zsilinszky utcák közti útszakaszt kap új burkolatot, így a 2023-ra tervezett harmadik – Pesti útig tartó – szakasz már jövőre befejeződhet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét