Kezdőlap A nap képe Virtuális Katonák I. – Politikai trollhadsereg lepte el a jobbikos utcafórumról közvetítő...

Virtuális Katonák I. – Politikai trollhadsereg lepte el a jobbikos utcafórumról közvetítő gyöngyösi hírportál Facebook oldalát

1831
0
Fotó Jakab Péter és Dudás Róbert az utcafórumáról. A kép forrása: Dudás Róbert Facebook oldala

Véleménycikk következik, ami nem feltétlenül tükrözi mindenki álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő írásokat, amiknek szívesen biztosítunk teret.

SZERVEZETT TROLLTÁMADÁS

Furcsa dolog történt az egyik gyöngyösi hírportál Facebook oldalán. Erbeszkorn Tamás, aki munkája során legtöbbször a helyszínről jelentkezik, múlt hét csütörtökön a jobbikos Jakab Péter gyöngyösi utcafórumát közvetítette. Eddig nincs semmi meglepő. Azonban az, ami a hírportál Facebook oldalán található bejegyzés alatti kommentszekcióban kialakult, viszont megér egy misét. Szemmel láthatóan egy jól szervezett politikai trolltámadás tanúi lehetnek azok, akik alaposabban megvizsgálják a kommenteket, valamint a hozzászólók érdeklődési körét, megosztásait. Mint a sáskák, úgy lepték el a kommentfalat az ország minden szegletéből írogató kormánypárti trollok. Az egyértelműen beazonosítható Fidesz szimpatizánsok valamiféle vezényszóra érkezhettek, hiszen ismervén a közösségi média algoritmusait, másként igen nehezen informálódhattak volna ennyien, hogy hol kell szitkozódni. Több, mint 1.400 reakció és több, mint 700 hozzászólás, melyek nagyrészt Jakab Pétert, a Jobbik elnökét, miniszterelnök-jelöltjét gyalázzák.

Az összehangolt támadás másoknak is feltűnt. Teljesen egyértelműen kirajzolódik, hogy egy szervezett akciót láthatunk működés közben.  Azonban előfordul, hogy néha hiba csúszik a gépezetbe és a belső utasítások nem a zárt kommunikációs csatornákon érkeznek, hanem egy baki folytán a nyilvánosság elé kerülnek.

Egyik olvasónk küldött erre egy Vas megyei példát. Szombathelyet, akárcsak Gyöngyöst, nem kormánypárti polgármester vezeti, így ott is megvannak azok a szerveződések, melyek fő feladata a közösségi médiában történő hangulatkeltés, a lejáratás, az ellenzék sározása. Ezek a trollcsapatok rendkívüli alapossággal működnek, tagjai a rendszer haszonélvezőitől, a fizetett kommentelőkig, a holdudvar tagjaitól a hithű, mindenre elszánt szimpatizánsokig terjednek. A Vasi Srácok nevezetű Facebook oldalnak minden bizonnyal van egy belső, zárt csoportja is, ami az oldalt és csoportot kezelő admin utasításának szövegéből egyértelműen kiderül, hiszen a „parancs” így kezdődik. „Kedves Csoporttagok!”

TUDTUK, DE NEM SEJTETTÜK

A rossz helyre posztolt utasításból kiderül mi a feladat, de ami igazán megdöbbentő, ahogy figyelmeztetik a virtuális katonákat, hogy „a feladat/kérés végrehajtása név szerinti visszakövetésre kerül központilag!”

A 444 hírportál még 2018-ban számolt be arról, amit a Fidesz egyik Facebook-katonája elmesélt nekik, miszerint a párt egy virtuális hadsereget hozott létre. A bennfentes elmondta, egyenesen a Fidesz pártközpontjából küldenek ki lejárató mémeket, amiket civilnek álcázott csoportokban kell tovább osztani. A párt munkatársait és aktivistáit állandóan ellenőrzik, ha nem osztják elég hatékonyan és lelkesen a propagandát, azonnal figyelmeztetik őket.

A tapasztalatokat összegezve ez a jelenség Gyöngyösön is megfigyelhető. A Facebookon helyben is jelen vannak olyan csoportok, oldalak, melyek nap, mint nap, a fent leírtaknak megfelelően végzik feladatukat. A Fideszhez köthető gyöngyösi csoportok például a Megszépül Gyöngyös, a Gyöngyös, szeretlek – támogatói csoport és a Gyöngyös Város. Ez utóbbinak Facebook oldala is van.

LÁTNI IS KELL, NEMCSAK NÉZNI

Senkinek ne legyen kérdés, ezeket a politikai célokat szolgáló közösségi médiumokat sokan, sok pénzből működtetik, de erről majd egy következő írásunkban számolunk be.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét