Kezdőlap Gyöngyös és Heves megye Nem volt jogsértő a városháza kommunikációja fegyveres támadóval kapcsolatban

Nem volt jogsértő a városháza kommunikációja fegyveres támadóval kapcsolatban

929
0
Gyöngyös, városháza. Fotó: Szalmás Péter

Mint ismert június 16-án délben egy férfi felfegyverkezve, hosszú pengéjű késsel és egy pisztollyal érkezett ügyet intézni a Gyöngyösi Polgármesteri Hivatalba. Az esetről a városháza is kiadott egy közleményt, melyet Horváth László, a térség fideszes képviselője, több szempontból is kifogásolt. Közösségi oldalán a városháza tájékoztatását adatvédelem tekintetében az alábbi szavakkal bírálta:

Közleményükben olyan adatokat tettek közzé a fegyveres férfiről, – egyébként adatvédelmi szempontból egyértelműen aggályos módon, de ez legyen az önök jogi gondja majd -, melyek alapján egyértelmű, hogy név szerint tudják, kiről van szó. A közlemény éppen emiatt vállalhatatlanul erkölcstelen és végtelenül tisztességtelen…”

Ezt követően a kormányhoz köthető Hír TV is foglalkozott az üggyel. Híradójukban több helytelen információ volt hallható, mint például az, hogy a bölcsődék napi ünnepségre Hiesz György polgármester, „annak ellenére, hogy csak pár lépést kellett volna sétálnia”, nem érkezett meg. Mint fogalmaztak, „úgy tudjuk”. Rosszul tudták.

A polgármester részt vett az ünnepségen. Adatvédelemmel kapcsolatos állításaikkal szemben pedig egy szakértő cég vizsgálata azt állapított meg, hogy a városháza közleménye nem volt jogsértő.

Bölcsődék napja. A képen jobbról sorba, Dudás Róbert, országgyűlési képviselő, Hiesz György polgármester, Kévés Tamás alpolgármester és Kárpáti István alpolgármester látható.

Az adatvédelemmel foglalkozó Igniplus Optimum Kft. állásásfoglalásából az derül ki, hogy sem a Gyöngyösi Polgármesteri Hivatal, sem a rendőrség nem követett el jogsértést, valamint az elkövető jogai sem sérültek semmilyen módon a gyöngyösi városházán történt fegyveres támadás kommunikációja kapcsán – olvasható Gyöngyös Város Információs Portálján.

A rendőrség hivatalos közleményt adott ki (Kihallgatták a gyöngyösi férfit | A Magyar Rendőrség hivatalos honlapja (police.hu)), illetve a városháza is közölt egy beszámolót (https://gyongyos.hu/fegyveres-tamadas-a-varoshazan) a történtekről.

A szakemberek megvizsgálták az adatvédelemmel, személyiségi jogokkal összefüggő kérdéseket, illetve azt, hogy vajon mi a köz érdeke egy ilyen súlyú ügy, illetve a vonatkozó tájékoztatás kapcsán.

A vizsgálatot végzők arra a megállapításra jutottak, hogy a Gyöngyös város honlapján megjelent cikk nem tartalmaz személyes adatokat, azaz a cikkben szereplő információk alapján nem lehet beazonosítani a támadót. Ez alapján egyértelműen kijelenthető, hogy nem történt adatvédelmi incidens, nem sérültek az érintett személy adatvédelemhez fűződő jogai.

A személyiségi jogokat illetően fontos részlet, hogy a támadás a polgármesteri hivatalban történt, amelynek korábban a támadó maga is a dolgozója volt. A hivatal munkatársai nyilvánvalóan tudják, hogy pontosan kiről van szó, ezáltal kijelenthető, hogy az elkövető egyáltalán nem fordított gondot arra, hogy kilétét titkolja. A volt munkahelyén végrehajtott tett elkövetésével a támadó voltaképpen lemondott a személyiségi jogairól, így nem történt érdeksérelem.

Az írásba foglalt szakértői vélemény megállapítja azt is, hogy a police.hu cikke már jóval informatívabb, hiszen az érintett életkora és monogramja is szerepel benne, de még ezekkel az együtt sem azonosítható be, hogy pontosan kiről van szó.

Azok, akik a támadásról a médián keresztül szereztek tudomást, még a két hírforrásból együttesen származó adatok birtokában sem rendelkeznek elegendő információval ahhoz, hogy azonosítani tudják az illetőt, így adatvédelmileg semmiképpen sem kifogásolható a közlés.

A szakértői véleményben hangsúlyozzák: a támadás részletei, illetve az a tény, hogy az elkövető korábban a hivatal dolgozója volt, valamint részére az önkormányzat jelenleg is folyósít különféle segélyeket, támogatásokat egyértelműen szükségesek, ahhoz hogy segítsék az eset megértését és megfelelő értelmezését.

Ez alapján nem úgy tűnik, nemhogy törvénytelen, de még csak aggályosnak sem tekinthető a városháza közleménye.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét