Kezdőlap A nap képe Parlament: a legnagyobb terhelés alatt vették el a gyöngyösi kórház dolgozóitól a...

Parlament: a legnagyobb terhelés alatt vették el a gyöngyösi kórház dolgozóitól a 30 %-os „covid pótlékot”

2042
0
A gyöngyösi Bugát Pál Kórház

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője a parlamentben napirend utáni felszólalásban állt ki a gyöngyösi Bugát Pál Kórház azon dolgozói mellett, akitől elvették a korábban adott 30 %-os „covid pótlékot”. 

Az extra bérre kizárólag a covid osztályon dolgozó egészségügyisek voltak jogosultak, akik az elmúlt hónapokban fizetésükhöz mérten részesültek a bérpótlékból. A változtatás március 1-től lépett életbe, pont akkor, amikor az egészségügy az eddigi legnagyobb terhelésnek volt kitéve.

Dudás Róbert felszólalásában köszönetet mondott a kórház dolgozóinak. A jobbikos képviselő szerint a gyöngyösi covid osztályon dolgozók 30 %-os bérpótlékának megvonását nehéz azzal magyarázni, hogy nincs rá fedezet. A képviselő kiemelt néhányat a kormány által a gazdaságvédelmi alapból finanszírozott szerinte felesleges látványberuházásokból, mint például a 10 tonnányi szarvasagancsból készülő kapuval „fémjelzett” 67 milliárdos vadászati kiállítást, vagy a 17 milliárdosra dráguló Bozsik stadiont. Dudás Róbert szerint az egészségügyi dolgozók nem ezt érdemlik!

A Jobbik képviselője utalt egy korábbi, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Horváth László által a Hír tv-nek tett nyilatkozatra is, aki a 24 órás orvosi ügyelet ügyében a gyöngyösi önkormányzattal kapcsolatban így fogalmazott, „amire akarnak, arra van pénz”…úgy tűnik, hogy az orvosi ügyeletre meg nem akartak pénzt találni”.

Horváth László nyilatkozatában arra nem tért ki, hogy 24 órás ügyelet Heves megyében egyedül csak Gyöngyösön van, mint ahogy arra sem, mennyi pénztől esett el Gyöngyös a kormány döntéseinek hatására. A törvény a város számára kötelezővé teszi a 16 órás ügyeletet, a 24 órás ügyeletet nem kötelező feladatként eddig a város finanszírozta. Hiesz György polgármester korábban így reagált Horváth kritikájára: „május 1. után (ezt Horváth Lászlótól kérte), annyi hónapot fog a 24 órás ügyelet működni, ahány hónapra a többletfinanszírozást a képviselő úr megszerzi”.

Nagy kérdés ezek után, hogy az állami által fenntartott gyöngyösi kórházban „akarnak-e pénzt találni” az erejükön felül teljesítő egészségügyisek számára?

Egy neve elhallgatását kérő forrásunk elmondta, hogy a gyöngyösi covid osztályon dolgozók, az elképesztően megnövekedett testi és lelki terhelés miatt, nagyon kemény hónapokat tudhatnak maguk mögött. A harmadik hullám alatt is összeszorított fogakkal végezték és végzik feladatukat. Nem mindenki képes ellátni azt a fajta munkát, amit ők. Mind fizikálisan, mind lelkileg nagyon megterhelő, és ahogy ők mondják, „gyomor is kell hozzá”. A hónapok óta szkafanderbe öltözve dolgozó szakszemélyzet számára a 30 %-os prémium egyfajta elismerés is volt, és bár igaz, hogy a végletekig kimerült dolgozók pihenése pénzzel nem kiváltható, de ez a bérpótlék igencsak jól jött mindnyájuknak. Fáradtak. Több napos szabadság számukra hosszú hónapok óta nem létezik, ezért ez a pótlék egyfajta motivációs eszköz is volt a nekik.

Információnk alapján a 30 %-os bérpótlék megszűnésével életbe léptettek ugyan egy szűkmarkúbb támogatást, de ez elmarad a korábbitól. Jelenleg Gyöngyösön egy 12 órás műszakra az orvosoknak bruttó 10.000 Ft, a nővéreknek bruttó 5000 Ft, a takarítóknak pedig bruttó 1.000 Ft bérkiegészítés jut. A dolgozók kérvényezték, hogy állítsák vissza 30 %-os covid pótlékot, de hiába.

Példával szemléltetve, ha egy ápolónő lenyom 14 db 12 órás műszakot, jelenleg bruttó 70.000 Ft pótlékot kap, míg az alapfizetésre járó 30%-os kiegészítés közel 120.000 Ft lenne.

Egy neve elhallgatását kérő egészségügyi dolgozó szó szerint így fejezte ki magát. „Tesszük a dolgunkat, eddig is tettük. Legalább anyagilag jó lenne, ha pozitív irányba motiválnának és nem fordítva.”

A témával kapcsolatba a nemrégiben, Soós Adrianna, Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke is megszólalt, aki az ATV Start vendégeként fogalmazott meg kritikát a jelenlegi rendszerrel kapcsolatban.

A gyöngyösi és más kórházak covid osztályán helyt álló egészségügyisek ennél azért valóban többet érdemelnének.

 

J.P.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét