Kezdőlap Gazdaság Környezettudatos fejlesztések valósultak meg Gyöngyösön

Környezettudatos fejlesztések valósultak meg Gyöngyösön

918
0
Fótó / Gyöngyösi TV

Gyöngyösön immár teljes egészében biztosított a város közművesített szennyvízelvezetése. A korszerűsítést segítő pályázat, melynek keretében megújult a helyi szennyvíztelep is, a napokban zárult. Szintén pályázati támogatás segíti, hogy Gyöngyös közterületein felszámolják az illegális hulladéklerakókat – olvasható Gyöngyös Város Információs Portálján.

Hiesz György polgármester kedden tartott sajtótájékoztatóján azt is elmondta: döntött arról is, hogy május 31-ig meghosszabbítja a városban működő 24 órás orvosi ügyeletet.

Biztonságos szennyvízkezelés

A mintegy 2 330 300 000 forintból megvalósult gyöngyösi szennyvízfejlesztést a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP) és Gyöngyös önkormányzatának konzorciuma valósította meg. A Gyöngyös és térsége szennyvízelvezetésének és -tisztításának fejlesztésére irányuló projekt célja a város százszázalékos közműves szennyvízelvezetésének kiépítése és az öt település szennyvizét tisztító telep fejlesztése volt (KEHOP-2.2.2-15-2016-0091).

A beruházás részleteit ismertetve Hiesz György polgármester elmondta: 2018 novemberétől 5878 fm új szennyvízelvezető gerincvezeték és 385 házi bekötővezeték épült meg. A fejlesztés érinti a város északnyugati részén lévő Akaszka, Szép, Galamb, Solymosi külhatár, Víztorony, Malom, Víg utcát, a Petőfi utcai zsellérközöket, a Damjanich, Vasöntő, Akadémia, Toka, Csend utcát, továbbá a Karácsondi közt teljes hosszában, valamint a Határ és Kassai utca eddig közműves szennyvízelvezetéssel ellátatlan szakaszait.

Csaknem 2828 fm hosszan megtörtént a rossz állapotban lévő, gyakran meghibásodó szennyvízgerinc rekonstrukciója is. Béleléses technikával valósult meg a Kassai, Széna, Béla, Lokodi, Visonta, Aranysas, Fecske, Farkas Tamás, Kármán József utca szennyvízelvezető hálózat korszerűsítése, míg a Petőfi és a Báthori utcában nagyobb átmérőjű vezetéket fektettek le a megnövekedett szennyvízmennyiség biztonságos elvezetése érdekében.

Az építéssel érintett közterületek a pályázati feltételeknek megfelelőn nyomvonalas helyreállítást kaptak.

A pályázat lehetővé tette a gyöngyösi szennyvíztisztító telep fejlesztését is. Itt a régi, üzemen kívüli műtárgyakat elbontották, és a felszabadult területen új épületeket és műtárgyakat helyeztek el.

A korszerűsítésnek köszönhetően a szennyvíziszapból biogázt állítanak elő, amely energiaforrásként csaknem teljes egészében fedezi a tisztítási technológiához szükséges elektromos áramigényt.

Hiesz György polgármester kiemelte: a megvalósult fejlesztések jó néhány évtizedre biztosítják a város, a mátrai területek és a szennyvíztisztító telephez tartozó öt település biztonságos szennyvízkezelését.

Felszámolják az illegális hulladéklerakókat

Szintén a város környezettudatos fejlesztését szolgálja az a pályázaton elnyert több, mint 22 millió forintos támogatás, amelyből a közterületeken elhelyezett illegális hulladéklerakókat számolják fel Gyöngyösön.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt pályázat segítségével mintegy 40 helyszínen megközelítőleg 800 köbméter illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtenek össze, és szállítanak a hulladéktelepekre.

A megtisztítandó helyszínek között van bel- és külterületi lerakó is, felderítésükben a gyöngyösi mezőőrök segítségét is igénybe vette a pályázatot készítő Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Nonprofit Kft.

A pályázat a hulladékgyűjtés és -elszállítás mellett lehetőséget biztosít arra is, hogy megakadályozzák az illegális hulladéklerakók újra keletkezését. Emellett a pályázat keretében lakossági szemléletformáló kampányokat indítanak, valamint a város stratégiailag fontos pontjain elhelyeznek hat nagyfelbontású kamerát. A támogatási szerződés megkötése után, várhatóan májusban indulhat a környezetvédő munka.

Május végéig marad a 24 órás orvosi ügyelet

Hiesz György polgármester továbbá elmondta: igaz, a szolgáltatás biztosításához külső anyagi támogatást eddig még nem kapott a város, május 31-ig meghosszabbítja a 24 órás gyöngyösi orvosi ügyelet működését.

Június 1-jétől pedig a megye minden más településéhez hasonlóan Gyöngyösön is 16 órás orvosi ügyelet látja majd el a betegeket.

Ahogyan az ország csaknem minden településén, Gyöngyösön is délután 4 és reggel 8 óra között vehetik majd igénybe az ügyeleti orvosi ellátást.

A polgármester hozzátette: azt a többletforrást, amit a város a 16 órás szolgáltatás finanszírozásához kap a központi költségvetésből, júniustól az ügyeletet segítő ápolók és technikai munkatársak béremelésére fordítják.

A sajtótájékoztatót Erbeszkorn Tamás teljes egészében, élőben közvetítette:

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét