Kezdőlap A nap képe Megyeszerte megszaporodtak a szabadtéri tüzek

Megyeszerte megszaporodtak a szabadtéri tüzek

952
0
Fotó / heves.katasztrofavedelem.hu

Az elmúlt hétvégén a Heves megyei katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére összesen 46 segélyhívás érkezett – számolt be róla a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A 41 tűzesetet és a 2 műszaki mentést összesen 39 hivatásos és 5 önkormányzati tűzoltóegység, valamint 6 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 2 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletre.

A jó idő beköszöntével jelentősen megnőtt a szabadtéri tűzesetek száma. Megyeszerte összesen 40 esetben riasztották a tűzoltókat szabadban keletkezett tűzhöz, ahol száraz fű, avar, nádas, összehordott szemét, trágya égett. A tűzesetek néhány négyzetmétertől több hektárnyi területre is kiterjedtek, a megyében összesen több mint 10 hektáron csaptak fel a lángok. Az egri, gyöngyösi, hatvani, füzesabonyi és pétervásárai hivatásos, valamint a bélapátfalvai és a tiszanánai önkormányzati tűzoltók kéziszerszámokkal, és több helyen is vízsugarakkal fékezték meg a lángokat, munkájukat a markazi, mezőtárkányi, horti, héhalmi és a boldogi önkéntes tűzoltók is segítették.

A szabadtéri tűzesetek hátterében a legtöbbször emberi tevékenység húzódik. Vannak szándékos és vannak figyelmetlenségből adódó esetek. Akik szabadidős tevékenységük során fűzni esetleg nyársalni szeretnének, a tűzrakás szabályait mindenképpen tartsák be!

Az erdőben kirándulók csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet az alábbi szabályok betartása mellett:

  • a tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre;
  • a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamu sem;
  • amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani: gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát);
  • az égetés befejezése után a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt, a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.

Avar és kerti hulladék égetése

A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor tilos az avar és kerti hulladék égetése. Gyöngyösön továbbra is tilos a zöldhulladék-égetés.

Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején sem. Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet. Ezek röviden a következők:

  • nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
  • gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz – víz, homok – készenlétben tartásáról;
  • az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt.

Erdő kétszáz méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon azonban tilos a tűzgyújtás tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) időszakában.

A tüzek 99 százaléka emberi gondatlanság, rosszabb esetben szándékosság következménye, ezért az erdő- és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét