Kezdőlap A nap képe Több gyöngyösi cégtulajdonos döntött úgy, hogy befizeti a helyi iparűzési adó teljes...

Több gyöngyösi cégtulajdonos döntött úgy, hogy befizeti a helyi iparűzési adó teljes összegét

1136
0
Fotó / Bezzegh Kft. Facebook oldala

A Gyöngyösi televízió hírműsora, az Aktuális február 22-ei adásában számolt be róla, hogy Gyöngyösön több cégtulajdonos döntött úgy, hogy befizeti a helyi iparűzési adó (hipa) teljes összegét.

A Gyöngyös környéki cégek közül a Borpalota Kft. tulajdonosa, Dunai György Sándorné is úgy döntött, hogy segíti a várost és befizeti a hipa teljes összegét. A Borpalota tulajdonosa szerint

ez nem politikai kérdés.

A városi televíziónak elmondta függetlenül attól, hogy ki ül a polgármesteri székben, az önkormányzatokat a működéshez mindenkinek elsősorban támogatni kellene ebben a nehéz helyzetben.

Fotó / holborozzunk.hu

A Mátracomp Kft. és a Bezzegh Kft. vezetői is úgy döntöttek, hogy befizetik az adó teljes összegét.

Angeli László a Mátracomp Kft. ügyvezetője szerint is fontos, hogy aki tud, segítsen a városnak a pandémia idején.

Lokálpatriótaként azt gondolom, hogy minden gyöngyösi, adózó vállalkozásnak meg kell fontolnia azt, hogy ha lehetősége van, akkor igen is tegye oda azt az elvileg kérhető kedvezményt és ne éljen vele, ahogy mi is tenni fogunk – mondta Angeli László, a MátraCOMP Számítástechnikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

A befizetett adó összegét a befizető vállalkozás meg is címkézheti, így egyenesen oda kerül a pénz, ahova a befizető kéri.

A Bezzegh Kft. a helyi sportolókat támogatja már évek óta. Mi hozzánk a legközelebb a sport áll és szeretnénk majd a Gyöngyösi Atlétikai Klubot támogatni – mondta Bezzegh Attila, a Bezzegh Kft. tulajdonosa.

Bezzegh Attila hozzátette, hogy sokat köszönhet a városnak és a városlakóknak azért, amit a cégük elért, és most úgy érzi, rajta a sor, hogy segítsen.

A hipa felezésére a kormány rendelete nyújt lehetőséget, aki élni akar vele, annak február 25-ig kell nyilatkoznia szándékáról. Az elmúlt időszakban a témával kapcsolatban többféle vélemény is ismerté vált. Vannak bajba jutott vállalkozások, akik élnek a lehetőséggel. Van bajba jutott szektorhoz tartozó vállalkozás, mint például a mátraszentimrei BéTerv Étterem, akik nehézségei ellenére nem él a felezés lehetőségével, így támogatva a működési területén illetékes önkormányzat költségvetését. Vannak olyan cégek, akik a pandémia ellenére is sikeres gazdasági évet tudhatnak maguk mögött, ezért megtehetik, hogy befizetik a hipa teljes összegét. Bármi is legyen egy vállalkozás története, mindenki maga dönti el, hogy helyzetéhez mérten mit tesz, illetve mit tud tenni.

Mint ismert, a gyöngyösi önkormányzatot érintő kormányzati megszorítások miatt 1 milliárd forint körüli összeggel kevesebből gazdálkodhat a város. A kormány által felvázolt kompenzálással kapcsolatban még semmi konkrétum nem hangzott el, az ezzel kapcsolatos döntés bizonytalan és csak hónapok múlva várható, ha egyáltalán várható. A nagy összegű kieső bevétel miatt többek között az önkormányzat által üzemeltetett vagy támogatott cégek, egyesületek és civil szervezetek is veszélybe kerültek. Gyöngyös polgármestere Hiesz György ezért arra kéri a helyi vállalkozások tulajdonosait, hogy aki teheti, segítsen a hipa teljes összegének a befizetésével.

Mindenesetre minden vállalkozást köszönet illet, aki a hipa teljes összegét befizeti az adott település költségvetésébe, hiszen a tapasztalatok alapján sajnos nem minden önkormányzat számolhat kormányzati segítséggel.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét