Kezdőlap A nap képe Fake news Gyöngyös: álhír az 500 milliós VG Zrt.-s osztalék

Fake news Gyöngyös: álhír az 500 milliós VG Zrt.-s osztalék

1317
0
Vigyázni kell, mert egyre több az álhír. Fotó / google

Gyöngyös Város Információs Portálja számolt be róla, hogy a közösségi médiában mostanában szárnyra kelt mendemonda fake news. A hangulatkeltő álhírt információink szerint egy az általában kormánypártok mellett kardoskodó könyvelő indította, amit azóta többen kész tényként adtak tovább a Facebookon. Hogy a Vg Zrt. tervez-e jogi lépéseket nem tudjuk, amint újabb információkhoz jutunk természetesen közölni fogjuk.

A portál így fogalmaz: megtévesztő és lejárató bejegyzések, valamint ezekhez kapcsolódó hozzászólások jelentek meg a Facebookon arról, hogy a gyöngyösi Városgondozási Zrt. (VG Zrt.) eredménytartalékából a cég 500 millió forintos osztalékot fizethetne a városnak. Többek között a magát hozzáértőnek tituláló személy fenti hamis információval félrevezette a nyilvánosságot, és azt sugallta, hogy tényszerű adatok birtokában van. A valóság ezzel szemben az, a VG Zrt.-nél nincs lehetőség osztalékfizetésre.

A VG Zrt. az alábbi hivatalos közleményben reagál a valótlan állítással kapcsolatban:

A társaság mérlegében az eredménytartalék valóban jelentős nagyságrendet képvisel, azonban az alábbi körülményeket a kellő gondosság nélküli állítások terjesztőjének szíves figyelmébe ajánljuk:

1. Az eredménytartalékot az említett ~ 500 millió Ft (2019. évi beszámoló adata) helyett a 2020. évi tőkeleszállítások mintegy ~ 400 millió Ft-ra módosítják, a tartalékot tovább csökkenti majd a kétes követelések miatti éves leírások összege.

2. A rendelkezésre álló pénzeszközből kell finanszírozni a

– kötelezettségeket

– távhő szolgáltatásnál a nyereségkorlát feletti beruházásokat

– fedezetet kell biztosítani az esetlegesen visszafizetendő céltartalékra

– az állami támogatás feletti beruházáshoz szükséges önerőt

– testületi határozatban rögzített és meg nem valósított beruházásokat.

Fenti tényezők az eredménytartalék kifizethetőségét annullálják. Erre tekintettel a cég csak hitelfelvétel mellett tudna osztalékot fizetni.

A Ptk. 3:184.§ (1) bekezdése értelmében nem kerülhet sor osztalék kifizetésére, ha az veszélyeztetné a társaság fizetőképességét.

A VG Zrt. úgy véli, hogy a témát a közösségi médiában firtató illető, a fentiek ismeretében kell, hogy legyen. Elvárható lenne, hogy mielőtt téves, félrevezető információkat, kommenteket közöl a Facebookon, azt kellő felkészültség birtokában tegye.

A témában hivatalos megkeresést sem az önkormányzat, sem a VG Zrt. könyvvizsgálója nem kapott.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét