Kezdőlap Gyöngyös és Heves megye A meg nem vett tesztgép és a 16 ezer megvásárolt lélegeztető gép...

A meg nem vett tesztgép és a 16 ezer megvásárolt lélegeztető gép esete

1788
0
A nyilvánosan elérhető információk alapján 16 ezer lélegeztető gép működtetéséhez soha nem is volt szakszemélyzet Magyarországon. Fotó/MTI/Koszticsák Szilárd

A 2022-es választásokhoz közeledve érezhető, hogy a politika egyre nagyobb mértékben próbál hatni az emberekre. Nincs ez másképp Gyöngyösön sem. A térfél már csak két részből áll, kormánypártiak és ellenzékiek, de igen jelentős a nézők, illetve a politikát ignorálók tábora. Valós hírek mellett kiforgatott történések, fake news-ok és mindenféle érzelmekre ható tartalmak lepik el a médiát. Most két hasonló témát elemzünk, szigorúan az ismert tények fényében.

A meg nem vett tesztgép esete.

Gyöngyösön lassan egy év távlatában is újra előjön a meghiúsult tesztgépvásárlás témája. A pandémia első hullámának elején robbant a hír, hogy a város tesztgépet vásárol a gyöngyösi kórház számára és a beszerzéshez adomány formájában bárki hozzájárulhat. Teltek a hetek, de a tesztgép nem érkezett meg, ellenben a városvezetést, de legfőképp a település polgármesterét egyre több kritika érte az üggyel kapcsolatban.

Egyik beszállító sem teljesítette vállalásait.

Hiesz György polgármester egy májusi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az önkormányzat eláll a koronavírus kimutatására alkalmas tesztgép megvásárlásától. Március 23-án lett megrendelve egy német tesztgép, mely esetében kiderült, hogy a beszállító sem a szállítási határidőt sem a gép működtetéséhez szükséges eszközöket nem tudja biztosítani. Ezt követően, március 31-én született megrendelés egy másik, olcsóbb berendezésre. A rendelést követően az új beszállítóval folyamatos volt a kapcsolattartás, azonban a diagnosztikai gép mindaddig nem érkezett meg Gyöngyösre, sőt még Kínát sem hagyta el. Hiesz György a vásárlástól való elállást egyrészt a szállítást vállaló cég késlekedésével indokolta, másrészt, mint mondta, az akkori járványhelyzet sem indokolja már a tesztgép megvásárlását. Ebben a Bugát Pál Kórház szakmai vezetése is megerősítette a polgármestert. Az önkormányzat ezért felmondta a megállapodást és elállt a gép megvásárlásától.

Az összegyűlt közel 4 millió forintnyi adomány egy részét az önkormányzat a koronavírus elleni védekezésre költötte, ózongenerátorok megvásárlására, amelyet a gyermek intézmények, önkormányzati cégek használnak, valamint saját költségvetéséből is jelentős összeget áldozott a Covid elleni védekezésre, ez az összeg meghaladja a 16 millió forintot.

16 ezer megvásárolt lélegeztető gép esete

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly augusztusban a magyar külképviseletek vezetőinek emberfeletti munkáját dicsérte, mivel sikerült több, mint 16 ezer lélegeztető gépet beszerezniük. A közel 300 milliárd forintból vásárolt eszközökből jelenleg több ezer áll raktárakban. A nemzetközi kereskedelmi adatok szerint az egész Európai Unióban Magyarország kötötte a legrosszabb üzletet a lélegeztetőgépek beszerzése során.

Venni könnyebb volt.

Szijjártó elmondta, hogy a magyar nagykövetségek engedélyt és lehetőséget kaptak arra, hogy a felhalmozott gépekből értékesítsenek, de ennek ellenére ez idáig egyetlen egy darabot sem sikerült eladniuk. Ezt az információt a korrupció ellen küzdő Transparency International adatkérésére közölte a minisztérium. Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója szerint ebből egyértelműen kiolvasható, hogy teljesen feleslegesen elpazarolták az állampolgárok százmilliárdjait lélegeztető gépek szükségtelen vásárlására. A külügy tárca az RTL Klub megkeresésére azt közölte,

„a statisztikusok és matematikusok iránymutatása alapján a lehető legrosszabb tömeges fertőzésre is felkészültek”.

Ennek némiképp ellent mond, hogy 2020 áprilisában Orbán Viktor a közrádiónak adott interjúban azt mondta, hogy „amikor nagy terhelés alatt leszünk, 7500-8000 intenzív ágy és lélegeztetőkészülék kellhet majd”. Akkor 2000 db ilyen készülék olt az országban, a kormányfő szerint „ezt kellett felfuttatni, és személyzetet is biztosítani hozzá, akik tudják ezt kezelni”. Azóta tudjuk, hogy a második hullámban sokkal kevesebb gép kezeléséhez is alig volt szakszemélyzet, ezáltal jogos lehet a kérdés.

Mi indokolta 16 ezer lélegeztető gép beszerzését?

Ligeti elmondta, a nyilvánosan elérhető információk alapján 16 ezer lélegeztető gép működtetéséhez soha nem is volt szakszemélyzet Magyarországon. Tavaly decemberig 68 intézménybe összesen 957 gépet szállítottak, több ezer gép raktárakban áll. Az ügyben korábban a DK tett feljelentést, de nyomozás akkor nem indult. A párt most újra a hatóságokhoz fordul a felelősök felderítése érdekében.

Most pedig jöjjön a millió dolláros kérdés. Mi a jobb, vagy inkább kevésbé rossz, egy meg nem vett tesztgép, vagy több ezer feleslegesen megvásárolt lélegeztető gép?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét