Kezdőlap Gyöngyös és Heves megye Hiesz György is aláírta a magyar és lengyel főpolgármester által megfogalmazott levelet

Hiesz György is aláírta a magyar és lengyel főpolgármester által megfogalmazott levelet

992
0
Fotó / Gyöngyösi TV

Hiesz György a Gyöngyösi Televízió Fórum című műsorában számolt be többek között arról, hogy ő is aláírta a magyar és lengyel főpolgármester által megfogalmazott levelet, melyben Európai Bizottság elnökét arra kérik, hogy ha a két kormány blokkolja a helyreállítási segélyt, hozzanak létre egy Alapot és segítsenek közvetlenül az önkormányzatoknak.

A levelet Karácsony Gergely és Varsó főpolgármestere fogalmazta meg. A Szabad Városok szervezete azt szeretné elérni, hogy a járvány gazdasági hatásait kezelő Európai Uniós segélyalap Magyarországra eső 2500 millió forintjának legalább felét az önkormányzatok és így a bajba jutott emberek és vállalkozások kapják meg. Ám a magyar és a lengyel kormány elutasította a jogállami feltételrendszert, és így blokkolja az EU Covid-19 helyreállítási segélyét. – számolt be róla a városvezető.

A sajtóban megjelent hírek valószínűsítik, hogy Angela Merkel közreműködésével lesz megoldás a kialakult patthelyzetre, de a magyar és a lengyel kormány továbbra is feltételekhez köti a vétó visszavonását.

A polgármester elmondta – addig nincs 2021-2027 közötti uniós költségvetés, addig nincs sok ezer milliárdos uniós pályázati alap, és nincs az a Covid segélyalap. És erre mondjuk, hogy olyan jó lenne, ha ennek a felét mondjuk közvetlenül, és nem politikai színek szerint osztanák szét, mert az unió nem fogja azt mondani, hogy te fideszes önkormányzat vagy, akkor te nem kapsz, Ilyen nincs. A világban nincs ilyen! Reméljük, meghallgattatik a kérésünk.

Az erőmű fejlesztésével, átalakításával kapcsolatban Hiesz György megjegyezte, környezetvédelmi szempontból fontos és hasznos a terv, viszont az ott dolgozók átlagéletkora 10 évvel magasabb, mint máshol, és előre csak megbecsülni lehet, hány dolgozóra nem lesz szükség, és hányan nem vállalják az átképzést.

– Ha most dolgozik az erőműbe közel ezer ember, akkor egy gázos erőműbe tizedrésze fog dolgozni. Ha a bányában most dolgozik x ember, és a kiszolgáló létesítményekben, fúrások, gépüzem, forgácsolások, gépi előkészítés, még nem tudom, hogy a művelés hogy fog folyni, de lecsökkennek ezek a szatellit cégek, amik a bányát körülveszik. – mondta Hiesz György.

Vagyis nem csak a bánya dolgozóinak létszáma csökkenhet, hanem például a beszállítóknál és a kapcsolt vállalkozásoknál dolgozók száma is. A gyöngyösi ipari park bővülésével azonban az önkormányzat partner szeretne lenni abban, hogy a felszabaduló munkaerő minél gyorsabban újra munkába állhasson – számolt be róla az Aktuális, a Gyöngyösi TV hírműsora.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét