Kezdőlap A nap képe Hiesz György: a kormány ránk gyújtotta a házat

Hiesz György: a kormány ránk gyújtotta a házat

883
0
Fotó / Gyöngyösi TV

Csütörtökön, a Jeruzsálem úti Tagóvodában tartott tájékoztatóján, Hiesz György polgármester az intézményben zajló felújítás mellett beszélt a 24 órás orvosi ügyelet kapcsán hozott döntésekről és a várost érintő adóemelések tiltásáról is.

Hiesz György úgy fogalmazott, úgy érzi ránk gyújtották a házat azzal a december elsején éjszaka a Magyar Közlönyben megjelent határozattal, amely visszamenőlegesen is megtiltja az önkormányzatok azon jogát, hogy adót emeljenek, miközben több elvonás éri a helyhatóságokat egyrészt a koronavírus járvány miatt, másrészt a kormány által hozott döntések révén. A polgármester felidézte, hogy több támadás érte a közösségi médiában, amikor többek között arról beszélt, milyen nehéz helyzetbe kerülnek az önkormányzatok, ha a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslata, amely tartalmazza az helyi adóemelések befagyasztását és az iparűzési adó elvonását zöld utat kap. Sokan riogatásnak vélték, azonban mégis megvalósulni látszik. Amennyiben a kormány a helyi adóemelések tiltását követően, januárban bejelenti, hogy az iparűzési adót részben vagy egészben elvonja, súlyos következményei lesznek. Fejlesztések maradnak el, és számos szolgáltatás, mint a parkfenntartás, köztisztaság kerül veszélybe.

Ilyen szolgáltatás a 24 órás orvosi ügyelet, amely a képviselő-testület döntése nyomán az eredeti tervek szerint januártól visszaállt volna a korábbi 16 órára. A háziorvosok kérésének eleget téve, illetve a koronavírus miatt kialakult krízishelyzetre való tekintettel, a 24 órás orvosi ügyelet március végéig marad, de azt követően finanszírozási okok miatt, 16 órás szolgáltatás lesz elérhető. Ezzel a döntéssel nagyjából 15 millió forintot takarít meg a város.

Hiesz György beszélt a Visonta úti Idősek Klubjában indult covid szűrőpont első tapasztalatiról. Elmondta, hogy az első napon 40 fő regisztrált, közülük többeknek pozitív lett a tesztje. A polgármester szerint örömteli, hogy az emberek felelősségteljesen viselkednek és sokan gondolták úgy, hogy anyagi lehetőségeikhez mérten, saját és környezetük biztonsága érdekében tesztelik magukat. Hozzátette: amennyiben a továbbiakban is igény van a tesztelésre, úgy a jövőben is lesz lehetőség előre egyeztetett időpontban részt venni a szűrésen. A részletes tájékoztató plakátok az Önkormányzat valamennyi hivatalos oldalán megtalálhatóak, de plakátok kerültek ki az orvosi rendelőkbe, egészségügyi intézményekbe is. A szűrésre való jelentkezés folyamatos, a tervek szerint, megfelelő számú jelentkezés esetén, a szűrésekre minden csütörtökön sor kerül. A szűrőprogramról itt talál részletes információkat.

Végül beszélt a Jeruzsálem úti óvoda és bölcsőde felújításáról. Jelenleg az óvoda külső szigetelése zajlik, valamint ezzel párhuzamosan elindult a tető szigetelése is. Amennyiben az idő engedi, úgy elkezdődik a bölcsőde épületének kibővítése csoportszobákkal, kiszolgáló helyiségekkel. A beruházás bruttó 250 millió forintból valósul meg, a munkálatok várhatóan 7 hónapig tartanak. Hiesz György megköszönte annak a két cégnek, az Austrothermnek és az Ytongnak a segítségét, akik építőanyagok kedvezményes áron történő értékesítésével segítették a beruházást.

Megemlítette azt is, hogy egyeztetés kezdődött egy gyöngyösi céggel, amely komolyan gondolkodik abban, hogy az önkormányzattal együttműködve vállalati bölcsődét üzemeltessen. A Jeruzsálem úti Tagóvoda Gyöngyös egyik legrégebbi lakótelepi intézménye, így ráfér a fejlesztés. A tervek szerint ezt követné a Mesevár Tagóvoda, amely a legrosszabb állapotban lévő gyermekintézmény a városban. Azonban, hogy a jövőben mikre lesz lehetőség függ attól, hogy a kormány milyen további megszorító intézkedéseket hoz. Hiesz György polgármester hangsúlyozta, a gyermekintézmények azok, amelyeknél az utolsó lépés lenne a forrásmegvonás, de előfordulhat, hogy a szűkös anyagi lehetőségek miatt, fejlesztések, felújítások maradnak el – olvasható Gyöngyös Város Információs Portálján

A polgármester tájékoztatóját élőben közvetítette Erbeszkorn Tamás. A helyszínen készült felvétel vágatlanul megtekinthető az Erbeszkorn Tamás gyöngyösi hírei Facebook oldalán.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét