Kezdőlap Gyöngyös és Heves megye Dudás Róbert: a szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.

Dudás Róbert: a szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.

1538
0
A megemlékezésen Dudás Róbert országgyűlési képviselő mondott beszédet. Fotó: Czímer Tamás

A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem. Ez a Bibó István-gondolat 1956 örökérvényű üzenete – mondta ünnepi beszédében Dudás Róbert országgyűlési képviselő Gyöngyösön, az 1956-os szabadságharc és forradalom 64. évfordulója alkalmából megrendezett városi megemlékezésen.

A Szent Bertalan-templomban megtartott szentmisét követően a Szent Bertalan utcai emlékműnél folytatódott a rendezvény, ahol Dudás Róbert országgyűlési képviselő mondott beszédet.

A megemlékezésen Dudás Róbert országgyűlési képviselő mondott beszédet. Fotó: Czímer Tamás

A politikus hangsúlyozta: a jelen kornak azért kell párhuzamot vonnia a múlt történéseivel, hogy tanulhasson belőle. A képviselő, beszédében felidézve a több mint hatvan évvel ezelőtti történéseket, kiemelte: a hazai 1956-os eseménysorozat egy nagy nemzetközi diplomáciai játszma része volt. Mindeközben a felek azt gondolták, a világban zajló események sorozata akár előszobája is lehet a harmadik világháborúnak.

– Szomorú tény, hogy a nemzetközi tusakodás eszközévé válhatott egy nemzet szabadságvágya. Minden tisztelet megilleti azokat az embereket, akik nem féltek kiállni az igazságért, az elnyomás ellen, nem féltek lebontani a diktatúrát, és mindezt azért, hogy félelem nélkül élhessenek – utalt a történelmi eseményekre Dudás Róbert, és emlékeztetett arra, hogy az ötvenhatos események után óriási elvándorlási hullám indult meg az országból, főként művészek, tudósok hagyták el hazánkat.

– Mindez ma is igaz, de már nem szorítkozhatunk arra, hogy csak a tudományos élet képviselői mennek külföldre, hiszen a társadalom minden rétege elhagyja az országot. Ez a tény évtizedekkel ezelőtt is sorscsapás volt, és most is az – zárta gondolatait az országgyűlési képviselő.

A városi megemlékezés az 1956-os emlékmű megkoszorúzásával ért véget. A szobornál önkormányzatok, pártok, civil és egyházi közösségek helyezték el az emlékezés virágait.

Fotó: Czímer Tamás

A rendezvényen közreműködtek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium diákjai – számolt be róla Gyöngyös Város Információs Portálja.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét