Kezdőlap A nap képe Hűtlen kezelés a Mátrai Erőműnél?

Hűtlen kezelés a Mátrai Erőműnél?

1745
0
Dudás Róbert a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője

Hétfőn, a Parlamentben, Dudás Róbert országgyűlési képviselő ismét felszólalt a Mátrai Erőmű ügyében.

A témának új lendületet Áder János nemrégiben tett elszólása adott, ami a fenntarthatósági témahét nyitórendezvényére készült online felvételen hallható, ahol az államfő úgy fogalmaz, Magyarország a dekarbonizáció érdekében bezárja az utolsó nagy szénerőművet, a Mátrai Hőerőművet. Íme a felvétel, amelyen az államfő erőmű ügyben tett kijelentése 9 perc 16 másodperctől kezdődően hallható.

Ezt követően az erőmű bezárásával kapcsolatos kijelentés tényként jelent meg a kormányhoz közelálló sajtóban, amiből arra lehetett következtetni, hogy a hír igaz. Az is erre engedett következtetni, hogy az elhangzottakra szinte azonnal reagált Horváth László a választókörzet kormánypárti országgyűlési képviselője, aki Facebook oldalán üzent: “A Mátrai Erőmű stratégiai fontosságú: nem bezárni kell, hanem modernizálni, és az ott dolgozók munkahelyét megvédeni.”

Ezt követően, a Gyöngyösi Televízió kérdéseire válaszolva, a Köztársasági Elnöki Hivatal Sajtóigazgatósága közleményben cáfolta a Mátrai Erőmű bezárásáról megjelent sajtóhíreket.

Parlamenti felszólalásában Dudás felsorolta, hogy az elmúlt években hogyan és miként cserélt gazdát a Mátrai Erőmű. Beszélt arról, hogy az erőmű tulajdonosváltási hulláma három évvel ezelőtt indult, amikor Mészáros Lőrinc a németektől, egy cseh céggel karöltve, 5,9 milliárd forintért megvásárolta. Akkor a magyar államnak nem érte meg megvenni. Négy nap múlva Mészárosék kifizették a cseheket négyszeres áron, mert Mészáros Lőrinc nem akarta engedni, hogy az erőművet bezárják – mondták akkor. Tavaly viszont a magyar állam mégis megvásárolta a Mátrai Erőművet 17,4 milliárd forintért, épp azzal az indokkal, hogy Mészárosék be akarták azt zárni. Ha figyelembe vesszük a feltőkésítést és más vonzatos költségeket, akkor az erőműre az állam, eddig 75 milliárd forintot költött. Arra a kérdésre, hogy miért kellett megvennie az államnak az erőművet, Orbán Viktor azt mondta, hogy azért, mert Mészáros Lőrinc azzal fenyegetőzött, hogy bezárja. A jobbikos képviselő azt is furcsállta, hogy a napokban, a köztársasági elnök arról beszélt, hogy bezárják a Mátrai Erőművet. Kérdésként fogalmazta meg azt is, hogy mit tesz a kormány a több mint kétezer munkahely megmentése érdekében.

A feltett kérdésekre Schanda Tamás államtitkár reagált, de innentől, érdemi válasz hiányában inkább vagdalkozásnak nevezhető a vita. A viszontválaszban Dudás ismét kiemelte, hogy az erőmű nem csak nemzetstratégiailag fontos cég, de mintegy kétezer ember munkahelye, és nehezményezte, hogy milyen sok közpénzt herdáltak el az erőműre, melyből el lehetett volna végezni a kötelező korszerűsítést.

Véleménye szerint hűtlen kezelés történt.

Schanda, ezt követően, egyszerűen ostoba hazugságnak, álhírnek, össze-vissza hülyeségnek nevezte az ellenzéki politikus által megfogalmazottakat, majd kiemelte, hogy az erőművet modernizálni szeretnék, környezetbaráttá szeretnék átalakítani és a klímavédelmi szempontoknak megfelelő fejlesztéseket fognak végrehajtani. Schanda határozottan kijelentette, hogy ezt mondta a köztársasági elnök is. A fent található  felvételt többször meghallgatva sem találkoztunk a köztársasági elnök és az államtitkár által mondottak egybecsengő szavaival.

A vitáról készült videó Dudás Róbert közösségi oldalán teljes egészében megtekinthető.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét