Kezdőlap Magyarország Kevesebb ételt dobnak ki a magyarok

Kevesebb ételt dobnak ki a magyarok

935
0
Kép forrása: elobolygonk.hu

4 százalékkal csökkent az élelmiszerhulladék mennyisége 2016 és 2019 között Magyarországon.

Magyarországon az élelmiszerhulladék mennyisége 4 százalékkal csökkent 2016 és 2019 között, ugyanis a 2019 végén 165 háztartás bevonásával végzett élelmiszerhulladék-felmérés szerint egy átlagos magyar állampolgár 65 kilogramm élelmiszert dob a szemetesbe évente, míg a 2016-ban 100 háztartás bevonásával készült felmérés szerint ez a mennyiség még 68 kilogramm volt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

Az élelmiszerhulladék több forrásból is származhat, ennek típusai Magyarországon 2017-ben így oszlott meg:

  • kereskedelemből származó ételhulladék – 5%
  • vendéglátásból származó ételhulladék – 15%
  • gyártói felesleg – 39%
  • fogyasztói felesleg – 41%

Néhány évvel ezelőtt tehát a magyar élelmiszer-pazarlás legnagyobb szelete a háztartásoknak volt köszönhető. A magyarok évente átlagosan 68 kg élelmiszert dobtak ki fejenként. Feltételezhetően ez az arány nem sokat változott, de az mindenképpen jó hír, hogy a háztartások élelmiszerhulladék mennyisége csökkent.

A 4 százalékos csökkenés azért is jelentős eredmény, mivel az eltelt időszakban a vásárlóerő bővülése megközelítőleg 16 százalékos volt. Ugyanakkor megjegyezték, az élelmiszerárak az inflációt meghaladó mértékben nőttek.

A mostani csökkenő tendencia fenntartásában a jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak. Erre szeretné felhívni a figyelmet a hivatal

szeptember 29-én, az élelmiszer-pazarlás elleni világnapon,

amit az ENSZ kezdeményezésére idén szerveztek meg először.

A felmérésben azonban arra is rámutattak, hogy míg az élelmiszer-hulladék mennyisége csökkent, összetétele nem változott: leggyakrabban készételek, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint kenyér, illetve egyéb pékáruk mennek veszendőbe. Mindez pedig azt mutatja, hogy még bőven akad tennivaló a magyar lakosság környezettudatosságának fejlesztésében.

Kép forrása: greenfo.hu

A háztartási élelmiszer-pazarlást a Nébih a továbbiakban is nyomon követi. Eddig a közép-kelet-európai régióban egyedül Magyarországon készült felmérés ebben témakörben. A közeljövőben viszont várhatóan más nemzetek is megjelentetik majd adataikat, 2020-tól ugyanis minden EU-s tagállam számára kötelező az élelmiszer-hulladék mérése – olvasható a hivatal közleményében.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét