Kezdőlap Gyöngyös és Heves megye Csendháborítás! Mit tehet az ember?

Csendháborítás! Mit tehet az ember?

4673
0
Forrás: police.hu

Kévés Tamás alpolgármester Facebook oldalán adott tájékoztatást arról, hogy mit tehet az ember, ha csendháborítás áldozatává válik.

Fontos tudni, hogy a „csendháborítással szemben a szabálysértések joga nyújt védelmet, amely biztosítja számunkra a lakásunk, házunk rendeltetésszerű használatát, ami az otthonunk csendes, pihenésre alkalmas hangviszonyait is jelenti.”

„Elterjedt tévhit, hogy csak este, 22.00 óra után számít csendháborításnak a nagy zaj. Jogilag bármilyen zaj, ami megzavarja a közvetlen környéken élők nyugalmát, csendháborításnak minősül akár napközben is. Ha munkát tervezünk napközben, tegyünk ki egy udvarias cetlit a társasház egy jól látható helyén, amelyben tájékoztatjuk a lakókat, hogy holnap ettől eddig zajjal járó munkát végzünk a lakásban. Ezzel a gesztussal tájékoztathatjuk szomszédjainkat a várható zajra, akiket az nem ér váratlanul. Ezzel szinte minden esetben elkerülhetjük a kellemetlen vitákat.”

– tájékoztatott Kévés Tamás alpolgármester.

Forrás: police.hu

Hozzátette: „Ha tehát a körülöttünk lakók életvitelükkel vagy hobbijukkal olyan zajt csapnak, amely akadályoz bennünket a lakás otthonként való használatában, az bizony csendháborítás. Ha a csendháborítást többszöri, személyes felszólítással sem sikerült megakadályoznunk, és a zaj mértéke akadályoz minket például a pihenésben, az éjszakai alvásban, akkor értesíthetjük a rendőrséget. A rendőrséget telefonon tájékoztassuk a konkrét esetről és a csendháborítók címéről. Adjuk meg nevünket, a pontos címünket, valamint a zajongók feltételezett helyét. Még ha a kiérkező járőr csöndet is tapasztal, megkérhetjük, hogy figyelmeztesse a zajongókat. Az első alkalommal szóbeli figyelmeztetés történik, viszont ha a rendőr távozásakor újra felcsendülnek a házibuli vagy más hangos tevékenység zajai, a másodszorra kiérkező rendőr bírságot szabhat ki, vagy akár elő is állíthatja a szabálysértőt.”

Az javasolja, hogy ha „bárki jogsértő, zavaró cselekményt észlel, éljen jogaival, jelentse be a rendőrségnek a 112-es telefonszámon vagy értesítse a Városrendészetet.”

 

Forrás: Facebook

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét