Kezdőlap Gyöngyös és Heves megye Menedék a kutyáknak – a gyöngyösi Új Nap Közhasznú Egyesület

Menedék a kutyáknak – a gyöngyösi Új Nap Közhasznú Egyesület

2214
0

A gyöngyösi gyepmesteri szolgálat az egyik üdítő kivétel az országban: a kóbor és sérült kutyák nem állami fenntartású sintértelepre, hanem az Új Nap Közhasznú Egyesület által üzemeltetett menhelyre kerülnek.

3 és fél éve vette át a Bozsik András által vezetett Egyesület a helyi gyepmesteri telep üzemeltetését az önkormányzattól, mely azóta valódi mentsvár a kutyák számára, ahol mindössze négyen vívják embert próbáló küzdelmüket az elhagyott, balesetet szenvedett vagy bántalmazott ebekért. Az általuk gondozott állatok száma átlagosan 120 körül van, de főleg a téli hónapokban felmegy akár 150-ig is, ami hatalmas terhet ró a menhely dolgozóira. Éves költségvetésük, beleértve a tápot, takarítást, az orvosi ellátás költségeit, chipelést és még sok egyebet eléri a 13 millió forintot, melyből 8 milliót a város saját forrásból biztosít, a többi az adó 1%-ából érkező felajánlásokból és adományokból tevődik össze, állami támogatást (ugyanúgy, mint az összes többi állatmenhely) egy fillért sem kapnak.

A telep fenntartása mellett gyakran vállalnak kutyás bemutatókat is a helyi és környező iskolákban, hisz ahogy András mondta a felelős állattartás megismertetését és a tanulók állatok iránti szeretetre való nevelését nem lehet elég korán kezdeni. Jelenleg a Nemzeti Alaptantervnek semmilyen szinten nem része ez az irányvonal, pedig az ilyen rendezvények, a szakemberek által tartott előadások szerves részét kellene hogy képezzék mind a biológiaóráknak, mind a mindennapi életnek. A velünk élő természet megóvása és ezen belül az állatok tiszteletének megtanítása a XXI. század egyik igazi kihívása, alapvetően kell megváltoztatni az emberek gondolkodásmódját a háziállatok tartásáról, amire az oktatási intézmények kiváló helyszínt szolgáltatnak, egy-egy ilyen előadás a gyerekeknek, a szakembereknek és a kutyáknak is hatalmas élményt nyújtanak. Jelenleg erre sem terv sem akarat nincs, az Egyesületet is központi állami program helyett közvetlenül az iskolák keresik meg, akik jó szívvel tesznek eleget a kéréseknek, sőt a bemutatókért semmiféle fizetséget nem fogadnak el, ám adományokat, legyen az kutyakaja, takaró vagy játék a foglalkozások keretein belül de a telephelyükön is szívesen fogadnak.

Mindehhez elengedhetetlen lenne egy erős és átfogó állatvédelmi törvény illetve az állami szerepvállalás. Bár Gyöngyösön ebből a szempontból jónak mondható a helyzet, a képviselőtestület maximálisan támogatja tevékenységüket országosan sajnos lesújtó a kép. Hiába a törvény, ha az önkormányzatokban és a rendőrségen nincs elég ember ennek érvényre juttatásához, hiába születik egy rendelet, ha annak, akinek feladata lenne azt betartatni rengeteg egyéb teendője is van, és az állatvédelem általában az utolsó helyen található. András elmondása szerint az Egyesülethez bekerült kutyák kevesebb mint 5%-a rendelkezik chippel, ami ijesztően alacsony szám annak ellenére, hogy elvileg kötelező lenne ezek beültetése. Ha baj van, mindenki az állatvédőket hívja, de ha ők szorulnak segítségre zárt ajtókat találnak. Mindent elmond a kormány hozzáállásáról, hogy idén mindössze 54 millió forintot irányoznak elő e célra a központi költségvetésből, amit ha összehasonlítunk a fentebb említett számmal, azaz hogy egyetlen város kutyamenhelyének működése ennek az összegnek a 25%-a azonnal kitűnik, milyen nevetséges ez a pénz és hogy mennyit számít az államnak állatvédelem.

Mindezek ellenére az Egyesület tagjai szívvel-lélekkel végzik a munkát, ahogy mondják másképp nem is lehet. Ha tehetik látogassanak el hozzájuk a Karácsondi közbe, sőt, vasárnaponként szeretettel várnak mindenkit helyben működő és ingyenes kutyaiskolájukba, ahol a tréning mellett sok hasznos tanáccsal is szolgálnak. Ismerjék meg mindennapjaikat kicsit közelebbről, van mit tanulni tőlük – és ki tudja, talán egy kiskutyával térnek haza.

Egyébként amióta az ő kezelésükben van a hely a 3 és fél év alatt egyetlen egészséges kutyát sem altattak el. Azt hiszem ez minden tiszteletet megérdemel.

www.gyepmesteritelepgyongyos.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét