Kezdőlap Kultúra Hetekig tartó megméretés: így kezdődött az érettségi

Hetekig tartó megméretés: így kezdődött az érettségi

430
0
Országszerte elkezdődött az érettségi időszak, hazánkban több mint 110 ezer diák ad számot tudásáról a következő hetekben. Megyénkben összesen 3673-an vizsgáznak, hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel indult a megmérettetések sora.

Több mint háromezer tanuló több hétig tartó megmérettetése kezdődött hétfőn, a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségivel. A diákoknak négy óra alatt két feladatlapot kellett megoldaniuk, melyek között szerepelt vers valamint felnőtt mese elemzése is. Mindenki más-más módon készült a megmérettetésre, de a legtöbb diák a szóbeli érettségitől tart a leginkább, ezért az írásbeliket követően sem lesz lazsálás, hetekig tartó magolás következik.

Elemózsiával, kabalákkal felszerelkezve vágtak neki a diákok az írásbeli érettséginek az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Középiskolában. Az intézményben 131-en vizsgáztak hétfőn. A tanulók izgatottan fészkelődtek a feladatlapok kiosztása előtt, érződött rajtuk, hogy ez a megmérettetés bizony más, mint az eddigiek. Az izgalmat fokozta, hogy az intézményben a szokásosnál nagyobb csend honolt, mivel azokban az iskolákban ahol érettségit írnak, az írásbelik ideje alatt nincs tanítás, hogy a tanulók nyugodt körülmények között végezhessék feladatukat.

A diákok más-más feladattól tartottak, volt aki verselemzéstől félt, más attól, hogy érvelést kell írnia, de leginkább a megmérettetés néhány hét múlva esedékes, szóbeli részétől ódzkodtak. Zsiga Bianka, 12.D. osztályos tanuló a magyar nyelv és irodalom érettségire készülés során átnézte az előző évek feladatait, valamint a fontosabb irodalmi műveket is. Mások inkább a mai, matematika érettségire való felkészüléssel töltöttek több időt, volt olyan tanuló, aki még hétfő délután is magántanárhoz ment a biztos siker érdekében. Akadt, aki nem készült sokat az írásbelikre, mert úgy gondolja, a szóbeli fontosabb, s ha az jól sikerül, javíthat az írásbelije eredményén is. Abban majdnem minden tanuló egyetértett, hogy a szóbelire bizony kell a nagyjából egy hónapos felkészülési idő, ugyanis van, akinek százhatvan tételt kell addig megtanulnia, ami bizony nem kis feladat.

Az idei magyar nyelv és irodalom középszintű érettségi során elsőként 90 perc alatt egy szövegértést valamint egy rövid szövegalkotást kellett megoldaniuk a tanulóknak, a fennmaradó 150 percben pedig összehasonlító verselemzést vagy egy felnőtteknek szóló mese elemzését kellett megírniuk. A feladatlapok kidolgozása közben szigorú szabályokat kell betartaniuk a diákoknak, telefonjaikat ki kell rakniuk a megmérettetés során a tanári asztalra, inni- és ennivalón valamint írószeren kívül semmi nem lehet az asztalukon, bár a kedvenc kabalákat elnézik a legtöbb helyen. A teremből a feladatlap írása során csak a mosdóba lehet kimenni, de ezt is szigorúan felügyelik.

A magyar nyelv és irodalom írásbelit kedden a matematika követi, majd szerdán a történelem, csütörtökön az idegen nyelv, ezt követően pedig a választott tantárgyak következnek, a szóbelik csak néhány hét múlva kezdődnek.

Időzavar, hiányos háttérismeret jelenthetett gondot

Ködöböczné Tóth Ágnes magyar nyelv és irodalomtanár szerint a leggyakoribb probléma, hogy a diákoknak nehéz beosztaniuk megfelelően az idejüket az első kilencven percben, de a következő feladat már gördülékenyen szokott menni. Az idei feladatokat nem tartotta kirívóan nehéznek, bár a második feladatlapnál egy, a tantervben nem szereplő író, Balázs Béla felnőtt meséjének elemzését is választhatták a tanulók, ami bár megoldható, könnyebb, ha a tanuló rendelkezik kellő háttérismerettel. De mivel ennél a feladatnál József Attila és Szabó Lőrinc egy-egy versének összehasonlító elemzését is választhatták, úgy gondolja, ez a feladatlap sem jelenthetett komoly problémát.

Forrás: www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét