Kezdőlap Gazdaság Dollármilliárdos Mészáros Lőrinc, a leggazdagabb magyar

Dollármilliárdos Mészáros Lőrinc, a leggazdagabb magyar

1653
0

Mészáros Lőrinc és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix a Konzum PE Magántőkealap kizárólagos befektetői, szólt a pénteki nap legnagyobb és legkevésbé meglepő gazdasági bejelentése. A G7 ezen felbuzdulva kiszámolta, hogy mégis mekkora vagyona lehet a családnak, és arra jutottak, hogy valószínűleg

Mészárosék Magyarország leggazdagabbjai.

A leköszönő felcsúti polgármesternek, illetve kisebb részben gyerekeinek és feleségének csak részvényben legalább akkora, de inkább nagyobb vagyona van, mint amennyire az ilyen listákat évek óta vezető Csányi Sándor teljes vagyonát becsülték tavaly. Ez azt is jelenti, hogy az OTP-vezér mellett még egy dollármilliárdosa lett Magyarországnak, írja a lap.

A felcsúti polgármester és családja közvetve, vagy közvetlenül

  • az Opus Nyrt. közel 70,
  • a Konzum Nyrt. 60,
  • továbbá az Appeninn Nyrt. 37

százalékát birtokolja. A pénteki záróárfolyamon ezek együttes értéke nagyjából 208 milliárd forint. Ehhez még hozzászámolták azt a részvénycsomagot, melyet egyes cégeinek átadásáért kap majd Mészáros Lőrinc az Opus Nyrt-től. Februárban jelentették be, hogy az ex-gázszerelő néhány vállalatát Opus papírokra cseréli. Az akkori információk alapján a pakettért 100-130 millió további részvényt kap, amelyek most 70-90 milliárd forintot érnek. Ezek alapján

Mészáros Lőrincnek és családjának csak a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégekben meglévő részesedése 280-300 milliárd forintot ér.

De ez csak a részvényekben nyugvó vagyon. Legfontosabb, a közbeszerzéseken rendre taroló cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kord Kft-t csak részben engedi át a 70-90 milliárdos részvénypakettért a kormányközeli vállalkozó. Mindkét vállalat 49 százalékát megtartja, ami a fenti tranzakció alapján szintén tízmilliárdokat érhet. Aztán persze vannak még Mészárosnak földjei, focicsapatai, hazai és külföldi cégei, ingóságai, és további, vélhetően hozzá köthető magántőkealapjai, ezek mind tovább hizlalják a családi vagyont.

Tehát Mészáros Lőrinc (és családja) lenyomta az eddig leggazdagabb magyarnak tartott Csányi Sándort, akinek a vagyonát tavaly a napi.hu 260 milliárd forintra, a Forbes pedig 294,3 milliárdra becsülte. Mészáros 2010-ben még százmillió forint körüli vagyonnal bírt, és 2015-ben még mindig „csak” 8,4 milliárdnál tartott.

Forrás: www.mfor.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét