Kezdőlap Magyarország Feleannyi pénz a mentőszolgálatra, 87 milliárd a terror elleni harcra

Feleannyi pénz a mentőszolgálatra, 87 milliárd a terror elleni harcra

837
0

Feleannyi pénz jut a mentőszolgálatra.

Magyarország legfrissebb konvergencia programjából sok más tétel mellett az is kiderül, hogy mennyit költ az állam a „megnövekedett terrorfenyegetettség” csökkentésére, megszüntetésére. Sokkal többet, mint amennyit ennek a veszélynek a leírására pazarol a 85 oldalas dokumentum.

Az egy rövid bekezdés, illetve két táblázat erejéig taglalt terrorfenyegetettség elleni küzdelem idén 86,9 milliárd forintot visz el a költségvetésből. Tavalyi számot is közöl a program, e szerint 2017-ben 79,2 milliárd forintba került a védekezés. Ez jókora ugrás a 2016-os kiadáshoz képest, akkor elég volt 13,4 milliárd erre a célra.

Vagyis három év alatt legalább 179,5 milliárd forintot költ a kormány a megnövekedett terrorfenyegetettségre hivatkozva. Azért csak legalább, mert idén még változhat – nagyobb eséllyel emelkedhet – a kiadás.

A terror miatt elköltött idei összegből 21,9 milliárd megy el biztonságtechnikai beszerzésekre, azok elhelyezésére. A képesség-, létszám-, eszközfejlesztésre 64,9 milliárdot költenek a tervek szerint. Az objektumok őrzésére 100 millió forintot terveztek be a konvergencia program szerint.

Egy másik bontásból az is kiderül, hogy a terrorfenyegetettség elhárításában közreműködők, vagyis a munkavállalók jövedelmére 4,2 milliárd forintot fordítanak a 2018-as büdzséből.

Az idei évre jutó csaknem 87 milliárd forint több mint duplája például annak az összegnek, ami az Országos Mentőszolgálatnak jut a költségvetésből (az OMSZ működési bevétellel nem fedezett kiadása mintegy 38 milliárd forint), és ugyanez a helyzet a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatásával is (39,4 milliárd forint).

Forrás: www.mfor.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét