Kezdőlap Kék Fény Egyre trükkösebb, változatosabb eszközökhöz nyúlnak a csalók

Egyre trükkösebb, változatosabb eszközökhöz nyúlnak a csalók

955
0
Változatos a csalás bűntények elkövetési magatartása. Ebből adott ízelítőt a Heolnak dr. Konkoly Thege László, a megyei főügyészség sajtószóvivője.
Alábbiakban a HEOL cikkjét közöljük:

Tipikus, gyakori csalássorozat adott munkát a hatóságoknak az első ügyben.

– Az Egri Járási és ­Nyomozó Ügyészség megvádolt egy 33 éves nőt, aki sok embert tévesztett meg internetes kereskedési­ portálon – ­tudatta dr. Konkoly Thege László.

Az asszony 2015-ben tíz alkalommal ugyanazt a gyerekeknek készült hatezer forintos habtaposó játszószőnyeget hirdette meg.

– A vádlottnak sosem volt ilyen árucikke – mondta a szóvivő. – Mégis azt ígérte, pénzért postázza a portékát. Ezt persze, nem tette meg. Eltette a neki már átutalt vételárat, majd elérhetetlenné vált. Ugyanígy járt el azoknál is, akiknek nemlétező playstationt és diavetítőt kínált.

Az ügyészség 12 ­rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat ellene. Felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását indítványozza, s részleges vagyonelkobzást. Kéri, hogy a terheltet a járásbíróság kötelezze az okozott kár megtérítésére.

– Rendszeres haszonszerzésre törekedett az a 41 éves férfi – folytatta a sort a szakember –, akivel szemben kisebb kárt okozó, ­üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt­ emelt vádat a Gyöngyösi Járási Ügyészség.

A budapesti vádlott tavaly augusztusban két ismeretlen társával kisteherautón Markazra érkezett. Becsöngettek egy házba, s közölték, járművük rakterében eladó üzemanyag van, amit egy autópálya-építkezésről sikkasztottak el, s olcsón kínálnak. A megkeresett polgárral megegyeztek, hogy 230 ezer forintért megvesz tőlük tizenhat kannában több mint ezer liter gázolajat. Kevéske üzemanyagot öntöttek azokba a szag kedvéért. A pénz átadása után ezt be is pakolták a vevő fészerébe.

Csak később derült ki, hogy minden kanna vízzel volt tele. Hasonló módon becsaptak múlt év szeptemberében egy gyöngyösi lakost is, őt 210 ezer forinttal rövidítették meg.

A vádhatóság felfüggesztett szabadságvesztés- és pénzbüntetést, valamint kártérítést és részleges vagyonelkobzást indítványoz.
Egy cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt álló férfi lett csalás áldozata Gyöngyösön. Egy munkanélküli nő próbálta ­megszerezni a lakását. A férfi ­bizalmába férkőzött. Egy idő után rávette őt, hogy menjenek ügyvédhez. Azt hazudta, ott papírt készítenek arról, hogy majd kifizeti az ingatlanon ­fennálló rezsitartozást. A terhelt az ügyvédet is félrevezette. Arról íratott ­adásvételi szerződést, hogy megveszi a lakást. Bár a földhivatal ezt a tulajdonjog-módosulást nem jegyezte be, mivel ahhoz a sértett gondnoka nem járult hozzá, az asszony beköltözött a lakba, s azt sajtjának tekintette, holott egy fillért sem fizetett érte.

– Végül a gondnoknak birtokvédelmet kellett kérnie vele szemben – ismertette a végkifejletet dr. Konkoly ­Thege László. – A Gyöngyösi ­Járási Ügyészség jelentős kárt ­okozó, a bűncselekmény felismerésére fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás, közokirat-hamisítás bűntett kísérletével, s magánlaksértés vétségével vádolja a nőt. Azt indítványozza, hogy a járásbíróság sújtsa őt végrehajtandó börtönbüntetéssel.

Megtévesztő a tettes magatartása
A Büntető törvénykönyv vagyon elleni bűncselekményekről szóló fejezetében foglalkozik a csalás törvényi tényállásával – említette meg dr. Konkoly Thege László. Az ott lévő rendelkezésben megfogalmazottak szerint az követ el valójában csalást, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel másnak nyilvánvalóan kárt okoz. A csalás büntetőjogi tényállásának tehát a jogszabály értelmében három eleme van: egyrészt a tettes jogtalan haszon megszerzésére irányuló célzata, másrészt az ennek érdekében tanúsított megtévesztő elkövetési magatartás, valamint ennek eredménye, harmadrészt a más személynek okozott anyagi kár. Ez utóbbi tényleges bekövetkezésének hiányában – az előző két elem megvalósulása esetén – a bűncselekmény kísérletéről­ beszélhetünk.

Forrás: www.heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét