Kezdőlap Magyarország A betanított munkások iránt a legnagyobb a kereslet!

A betanított munkások iránt a legnagyobb a kereslet!

820
0

Folyamatosan nő a munkaerőhiány hazánkban a Profession.hu 2018 első negyedéves jelentése szerint. 17 százalékkal nőtt a hirdetést feladó cégek, valamint a feladott hirdetések száma is az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Tovább nőtt a szakmunkásokat kereső cégek száma, de a legkeresettebb munkaerő a friss jelentés szerint a betanított munkás. A növekvő hirdetésszám nem egy-egy nagy cégnek köszönhető, hanem ennyivel több vállalat hirdet az állásportálon, és keres munkaerőt a megüresedett, vagy újonnan létrejött pozíciókra.

 

Szakképzett munkaerő hiányában a betanított munkások a legkeresettebbek

A feladott hirdetések számában szintén 17 százalékos a növekedés 2017 első negyedévéhez képest. A közel 40 ezer új hirdetés jellemzően nem egy-egy nagyobb cégtől érkezett, hanem az ügyfélszám bővülés hozta magával a hirdetésszámok emelkedését. Tehát egyre több cég keres munkaerőt a betöltetlen pozíciókra.

Az első negyedévben a Fizikai, segéd és betanított munka kategória növekedése figyelhető meg. 2018 első három hónapjában 54 százalékkal több hirdetés került ebbe a kategóriába, mint 2017 év elején. A kategórián belül kiemelkedik a Betanított munkákra feladott hirdetések száma. Szakmunkában is magas a növekedés: 20 százalékkal kerestek több szakmunkást a két negyedévet összehasonlítva. A szakképzettséget igénylő pozíciók között is a Bolti eladó, pénztáros állásokkal lehet leggyakrabban találkozni. Nagyobb növekedés van még az Adminisztráció (34%), az Építőipar (34%) és a Banki szektorban (33%) is. A vendéglátás területén is növekedett a feladott hirdetések száma (40%) de itt a feladott hirdetések száma jóval alacsonyabb az előző kategóriákhoz viszonyítva. Stagnálást látni Gyártás, termelés (+3%), IT programozás (-1%), Marketing (-3%) területeken.

Kisebb ütemben nő a jelentkezések, mint a feladott hirdetések száma

A jelentkezések számának változása a hirdetések számának növekedésénél jóval visszafogottabb, 7 százalék mindössze. Fizikai, segéd és betanított munka területén 28 százalékos a növekedés, ami a kereslettel párhuzamosan mozog, de még mindig kisebb a jelentkezések számának emelkedése, mint amilyen ütemben a meghirdetett állások száma növekszik. Szintén együtt mozog a kereslet és kínálat a Vendéglátás kategóriában ahol 37 százalékkal több jelentkezés történt, mint tavaly ilyenkor. IT és a Gyártás, termelés szektorban jelentkezéseket tekintve is stagnálás mutatkozik. Ugyanakkor a Mérnök kategóriában 19%-kal növekedett a pályázók száma, és ugyanennyivel növekedett az új hirdetések száma is.

A legtöbbet megpályázott pozíciók között a tavalyi első helyről idén visszaszorult a harmadik helyre Területi képviselő állásokra beadott jelentkezések száma. A legtöbben idén – a megnövekedett hirdetésszámból adódóan is – a Betanított munka pozíciókra pályáztak. Még mindig a második legvágyottabbak az Adminisztratív, irodai munkák, illetve továbbra is népszerűek a Bolti eladó, Pénztáros állások is.

Középfokú végzettséggel rendelkezőket keresik a legtöbben

Feltehetően a Betanított munkára megnövekedett igényből adódóan a legtöbb hirdetésben középiskolai végzettséget várnak a munkáltatók (34%) ezt követi a főiskola (30%), a szakiskola/szakmunkás (25%), az általános iskola (8%) és végül az egyetemi végzettséget elváró állások (3%). Ezen a területen jelentős átrendeződés nem történt a tavalyi évhez képest.

Forrás: www.profession.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét