Kezdőlap Magyarország Egerbe költözött az Országos Gyermek Neuropathia Centrum

Egerbe költözött az Országos Gyermek Neuropathia Centrum

788
0

Az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet első emeletén kapott helyet az Országos Gyermek Neuropathia Centrum. Az országos ellátási területtel működő központ kialakítását, működését – 14 felnőtt- és a budapesti gyermekcentrum mellett – a Wörwag Pharma támogatta.

A közlemény szerint a centrumot Barkai László professzor, a gyermekdiabetológia egyik legelismertebb hazai szakértője, a gyermekneuropátia nemzetközileg is jegyzett kutatója, a Markhot Ferenc Kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának vezetője irányítja. Barkai László közreműködésével az egri gyermekdiabetológia teljes körű, a Magyar Diabetes Társaság által akkreditált ellátó hellyé válik és szerdától a cukorbeteg gyermekek ellátásának minden formáját, köztük az inzulinpumpa-kezelést és minden szövődmény szűrését elvégzik a kórházban. Ezzel egy időben a kórház a Debreceni Egyetem által akkreditált diabetológiai licencképzés gyakorlati oktatóhelyévé vált.

Az elmúlt két évben Miskolcon működő Országos Gyermek Neuropathia Centrum tapasztalatai alátámasztották, hogy a 6 év feletti, de még nem felnőtt cukorbetegek 15-20 százalékánál már kialakul a neuropátia, amelynek felismerését nehezíti, hogy ebben a korban még nincsenek jellegzetes, súlyos panasszal járó tünetek, azt csak megfelelően finom műszerekkel lehet igazolni. A neuropátia a cukorbetegség egyik leggyakrabban kialakuló, az idegrendszert érintő szövődménye. Az autonóm neuropátia károsíthatja a szív- és érrendszeri funkciókat, a szenzoros neuropátia következtében a betegek természetes érzékelési képessége romlik. Ez a betegség felelős a lábamputációk 85 százalékáért, ezek túlnyomó része megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálnák.

Forrás: www.egeron.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét