Kezdőlap Kultúra Palánta program ovisoknak

Palánta program ovisoknak

944
0
A Felelős Gasztrohős Alapítvány 6 évvel ezelőtti indulásakor a felelős étkezés elterjesztését tűzte ki célul. Azóta már 40 minősített fenntartható módon működő vendéglátóhely tartozik a hálózatukba, valamint számos szakmai kerekasztal-beszélgetés és sikeres lakossági kampány áll mögöttük. Legújabb programjukkal a legkisebbeket szólítják meg.

 

Palánta program ovisoknak

Miért érezte fontosnak a Felelős Gasztrohős, hogy az éttermek és a (felnőtt) fogyasztók szemléletformálása mellett a gyerekek környezeti nevelésével is foglalkozzon?

A Gasztrohős alapítótagjai ma már mind szülők, így a gyakorlatban élik át, hogy mennyire fontos, hogy az otthoni környezettudatos szokások (pl. szelektív hulladékgyűjtés) visszaköszönjenek az óvodában, iskolában is, hiszen így válhat a gyerekek környezeti nevelése igazán hatékonnyá. És persze fordítva is igaz, sok családnál a kisgyerek viszi haza a környezet védelmét, a természet megóvásának fontosságát – és ami talán ennél is fontosabb, tanítja a szülőt a helyes, felelős magatartásra!

A Palánta program a gyerekek élelmiszerekhez kapcsolódó ismereteit igyekszik elmélyíteni, illetve az esetleges tévedéseket a helyükre tenni.

Hiszen azzal, amit és ahogyan vásárolunk – különösen, ha szupermarketben tesszük – rengeteget árthatunk a környezetnek. Elég csak a messziről érkező banán és narancs szállításával járó élelmiszerkilométerek számát összehasonlítanunk a hazai almáéval, vagy belegondolunk, hogy milyen óriási mennyiségű hulladékot (Európában fejenként 500 kg-ot egy év alatt) cipelünk haza nap mint nap a boltból csomagolóanyag formájában.

 

TUDOD-E, HONNAN JÖN A BANÁN?

Hegedűs Sára, a Felelős Gasztrohős Palánta programjának egyik ötletgazdája és megvalósítója két óvodás korú kisgyermek édesanyjaként nagy rutinnal dolgozta ki azokat a játékos feladatokat, amelyekkel közel hozható az egzotikus alapanyagok szállításával járó károsanyag-kibocsátás problémája vagy épp a komposztálás szükségessége a kicsikhez.

A Palánta programmal már több mint 15 csoportban ismerkedhettek meg az ovisok.
Időtartama kb. 30-40 perc (a csoport létszámától függően).

Sárát egy újbudai óvodába kísérte el a recity magazin, ahol 3 csoportnak tartott foglalkozást. A gyerekek kitörő lelkesedéssel fogadták és bár a létszám – volt olyan csoport, ahol 27-en voltak – megdöbbentett, az óvónők aktív közreműködésével sikerült a figyelmüket végig fenntartania. Ebben a látványos oktatási eszközök is segítségére voltak. Például a házilag készített almafa és banánfa, amelyre mágnessel voltak rögzítve a gyümölcsök, amelyeket a gyerekeknek kellett leszüretelniük.

– „Mit csinálunk az almával, ha sok terem belőle? – kérdezi Sára – elvisszük a piacra, ugye?”
– „Vagy eltesszük későbbre!” – vágja rá egy kisfiú.

A feladatok nem nehezek, és még ez alatt a rövid idő alatt is szembeötlő, hogy azok a gyerkőcök, akik időnként piacon is vásárolnak a szüleikkel, mind a közelről-távolról érkező gyümölcsök közti különbségtételre, mind a csomagolóanyagokra vonatkozó kérdésekre nagyobb biztonsággal feleltek.

Természetesen sokat számít az óvoda szellemisége és az óvónő környezetvédelem iránti elkötelezettsége is. A kicsik tudása azokban a csoportokban, illetve óvodákban magabiztosabb volt – például a szelektív hulladékgyűjtés terén – ahol ez a mindennapok részét képezi.

Örömmel hallottam, hogy bár az időjárás még igencsak hűvös volt, de már tervezték a tavaszi ültetést az óvoda kertjében, amihez a Gasztrohős is hozzájárult az ajándékba adott fűszernövény magokkal. Sőt, az óvoda kertjében nemcsak veteményes, hanem még egy komposztáló is helyet kapott!

A Palánta program nagy előnye, hogy nem dobálózik adatokkal, tudományos háttérinfókkal, nincsenek benne elrettentő példák, viszont látványos, kedves és könnyen befogadható. Épp olyan, amilyennek egy 4-6 év közötti korosztályt megszólító szemléletformáló képzésnek lennie kell. Hiszen mi lehet annál nagyobb elismerés, mint amikor a foglalkozás végén azt mondja egy csillogó szemű négyéves, hogy „Én természetvédő leszek!”.

felelos_gasztrohos_gesztenyeskert_ovi16-20170326

Okosak, szépek és lelkesek

Mindemellett a Palánta is csak akkor nőhet nagyra, vagyis érhet el hosszú távú hatást, ha az átadott információkat a gyerekek nemcsak megjegyzik, hanem a gyakorlatba is átültetik (pl. vásárláskor visznek magukkal textilszatyrot/kosarat). Ehhez viszont elengedhetetlen az óvodapedagógusok és a szülők együttműködése és támogatása. A Felelős Gasztrohős Alapítvány a foglalkozás után sem engedi el a családok kezét, honlapjukon, illetve külön szülőknek szóló FB-csoportjukban igyekeznek a környezettudatos életmódról hasznos tippekkel, információkkal ellátni az érdeklődő szülőket.

A Palánta program várja érdeklődő óvodák jelentkezését!

Forrás: www.recity.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét