Kezdőlap Magyarország Hatalmas a hiány ezekből a szakemberekből: itt a lista

Hatalmas a hiány ezekből a szakemberekből: itt a lista

592
0

Tizen-, huszon- és ötvenezres munkaerőhiányt emlegetnek az IT-iparban a szakemberek – és manapság már a laikusok is beszállnak a licitbe. Kérdés, hogy tisztában vagyunk-e azzal, hogy igazából milyen szakemberekre van szükség.

Szoftvertesztelő

A klasszikus értelemben vett szoftvertesztelő olyan teszt forgatókönyveket és terveket készít, amelyek tartalmazhatnak manuális (kézi) és automatikus (gépi) tesztlépéseket is. Ezeket a teszt forgatókönyveket végrehajtja, méri és elemzi, vagyis a szoftverfejlesztési folyamat minőségbiztosítási oldalán áll. Jellemzően még nem igényel komoly programozói tudást, sokkal inkább precízitást, rendszerszemléletet, dokumentációs készséget – ismerteti a feladatokat a Codecool összeállítása.

Front-end fejlesztő

Leggyakrabban webes alkalmazások felületeinek (UI) kialakítását és programozását végző szoftverfejlesztő. A “front-end” utalhat bármilyen rendszer (nem csak webes) azon részére, amivel a felhasználók találkoznak, így ritkább esetben lehet desktopfejlesztés (pl. WinForms, WPF, esetleg Java Desktop) is. Webes környezetben Javascript programozást, Javascript keretrendszerekkel (pl. Angular JS, React JS, Ember.js, Meteor.js) való munkát és HTML/CSS szerkesztést is tartalmaz a munkakör.

Mobilszoftver-fejlesztő

A két legnagyobb mobilplatform az Android és az iOS. Az előbbire Java nyelven, a másikra már jellemzően Swift nyelven írnak mobilalkalmazásokat az erre specializálódott fejlesztők. Azért specializálódnak, mert a mobilalkalmazásoknak van egy egyedi logikája és megjelenítő rétege. Például nagyon más az alkalmazások életciklusa (mint egy webes alkalmazásé) és tudni kell kezelni a különböző képernyőfelbontásokat, platformverziókat, függőségeket, akár hardverfüggőségeket.

Adatszakértő

Mióta rengeteg digitális adat keletkezik és egyre hatalmasabb adatbázisok és adattárházak épülnek, létrejött egy új munkakör, a Data Scientist, magyarul adatszakértő. Programozói tudást leginkább Python, R vagy SQL nyelveken használnak, de mellette szükség van statisztikai és mélyebb matematikai ismeretekre, akár gépi-tanulási alapokra (machine learning) vagy adat-vizualizációs és kommunikációs skillekre is.

Full-stack szoftverfejlesztő

Jellemzően Java vagy C# nyelven, webes keretrendszerek használatával együtt akár a backend, akár a frontend területen dolgozni képes szoftverfejlesztő. A tervezéstől az implementáción át a tesztelésig és akár üzemeltetésig minden feladat a munkakörébe tartozhat, ettől lesz változatos és kihívásokkal teli ez a munka.

Forrás: www.eduline.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét