Kezdőlap Magyarország Retteg, hogy az ön szavazatán múlik Orbán hatalma? Ettől még jobban zavarban...

Retteg, hogy az ön szavazatán múlik Orbán hatalma? Ettől még jobban zavarban lesz

923
0

Taktikai szavazásra buzdítják a választókat az ellenzéki pártok, ám sokszor nehéz eldönteni, helyben ki a legesélyesebb jelölt, akivel megszorongatható vagy legyőzhető a Fidesz. Több kalkulátoroldal is a szavazók segítségére siet, ám van azért ellentmondás a javaslataik között.

Nem kérdés, hogy a szocialista Hiszékeny Dezső győz a XIII. kerületben, de mi lesz vajon Csepelen az együttes Szabó Szabolccsal, vagy például a 4-es választókerületben vajon az LMP-s Ungár Péter vagy a DK-s Niedermüller Péter szorongathatja meg inkább a fideszes Varga Mihályt? A válasz attól függ, hogy a kormányváltásra tudatosan készülő, pártszimpátiáját félretévő szavazó melyik tippet adó oldalt nyitja meg. Átnéztük a napokban megjelent öt kalkulátort, amelyek nem egy körzetben mást és mást hoztak ki esélyes jelöltnek, ráadásul nem mindegyiknek van minden körzetre vonatkozó számítása.

Nézzük először a csepeli-soroksári körzetet, ahol a 2014-ben győztes Szabó Szabolcsra az MSZP ráindította Bangóné Borbély Ildikót, és természetesen az LMP, a Momentum és a Jobbik is jelen van a körzetben. A Közös Ország Mozgalom már rendezett Csepelen vitát, amelyen egyedül Szabó volt azon az állásponton, hogy ha marad ez a felállás, akkor biztos, hogy Németh Szilárd nyer, a többiek ennél bizakodóbbak voltak.

A Közös Ország Mozgalommal és más civilekkel elindult, és Márki-Zay Péter nevével is fémjelzett Rendszerváltás2018.hu még nem adott becslést erre a körzetre, a jobbikosnak tartott Iránytű Intézet által létrehozott kireszavazzunk.hu szerint ha itt nincs visszalépés, akkor a jobbikos Bereczki Miklós a legesélyesebb jelölt, különben pedig Szabó Szabolcs vagy Bangóné. A Sanyó Ádám szakszövegíró és adatelemző által létrehozott taktikaiszavazás.hualapján itt Szabó Szabolcs győz 3 százalékkal, a számtalan volt miniszter által létrehozott V18 MSZP–LMP–Együtt-megállapodást tart szükségesnek, hogy nyerhető legyen a körzet, míg a 24.hu számára a Republikon Intézet által készített mandátumbecslés itt szocialista győzelmet vetít előre. Az utóbbi kalkulátor egyik alaphibája éppen ennél a körzetnél ütközik ki, hiszen az Együtt jelöltjét nem vették számításba, ami a párt országos népszerűségét nézve akár indokolt is lehetne, ám itt mégiscsak a korábbi választáson győztes jelölt esélyeit hagyták figyelmen kívül.

© MTI / Illyés Tibor

Kusza a helyzet a Budapest 6-os választókerületben is (VIII-IX. kerület), ahol ötből négyen Ara-Kovács Attila DK-s indulót hozzák ki esélyesnek, sőt hárman egyenesen győztesnek is, míg a kireszavazzunk.hu úgy ítélte meg, itt a jobbikos Dúró Dóra az esélyes inkább, de ha van visszalépés, akkor vagy az LMP-s Jakabfy Tamás vagy esetleg Ara-Kovács Attila az esélyes.

Ugyanez a helyzet a 4-es választókerületben (II-III. kerület): Márki-Zayék Ungár Pétert hozták ki ellenzéki fő esélyesnek, a kireszavazzunk.hu Niedermüller Pétert, a taktikaiszavazás.hu ugyancsak Ungárt, aki ráadásul becslései szerint egy százalékon belüli különbséggel marad csak le Varga Mihály mögött. A V18 szerint DK–LMP–Momentum egyezségre van szükség, hogy eséllyel nyerhető körzet legyen.

Teljes a kavarodás a fővárosi 1-es választókerületben is (I-V-VIII-IX. kerületek): a Republikon szerint eleve győzhet V. Naszályi Márta MSZP–Párbeszéd-induló, a taktikaiszavazás.hu szerint csupán ő a legerősebb ellenzéki, a kireszavazzunk.hu szerint viszont Juhász Péter Együtt-elnök a legesélyesebb, de más pártok visszalépése nélkül nincs esélye. A Közös Ország Mozgalom mérése szerint V. Naszályi az első számú kihívó. A V18-ak MSZP–LMP–Együtt–Momentum-megegyezést sürgetnek, hogy nyerhetővé váljon a körzet.

© kireszavazzunk.hu

A szintén nagy téttel bíró 13-as választókerületben (XIV-XVI. kerület) is van ellentmondás: a Republikon hajszál híján győztesnek hozza ki a DK-s színekben induló szakszervezetis Nemes Gábort – őt tartja esélyesnek a kireszavazzunk.hu is, míg a taktikaiszavazás.hu oldalon az együttes Vajda Zoltánt tüntetik fel esélyesebbnek. A V18 itt sem látja eldöntöttnek a kérdést, DK–LMP-alkut várna.

Mellár majdnem biztos befutó

Pécsen mindannyian Mellár Tamást hozzák ki esélyesnek vagy győztesnek, a kireszavazzunk.hu viszont itt is tett egy kis megjegyzést: Mellárt csak „inkább esélyesnek” írták, kisebb eséllyel a jobbikos jelölt is szerepel a választókerületre kattintva megnyíló ablakban. A Pécset ugyancsak érintő Baranya 2-es választókerületnél sem árt vigyázni: míg a Republikon mandátumbecslése itt a DK-s jelölt győzelmét várja, addig a kireszavazzunk.hu itt is megemlíti kisebbik esélyesként a jobbikos indulót. A taktikaiszavazás.hu szerint a DK az esélyes, de a Fidesz fog nyerni, a V18-ak LMP–DK-paktumot várnak el. Márki-Zayék egyelőre nem jósolnak ide semmit.

A Nógrád 1-es választókerületben is teljes az összevisszaság: Márki-Zayék az LMP-s Dömsödi Gábort hozták ki esélyesnek, a kireszavazzunk.hu sorrendben az MSZP-t vagy a Jobbikot írta be, míg a taktikaiszavazás.hu a Jobbikot hozta ki legerősebbnek. A V18 nem tartja tétkörzetnek, és a Republikon szerint sem győz az ellenzék, szóval a taktikai szavazás tétje szerintük itt nem olyan nagy. Ahol viszont az, az a Pest megyei 8-as választókerület: a kireszavazzunk.hu-n kívül mindenki az MSZP-s Stefanik Zsoltot hozza győztesnek vagy esélyesnek, míg ők Jobbik–MSZP sorrendben tálalják az erőviszonyokat. A V18 szerint MSZP–Jobbik-alkura volna szükség a mandátum elviteléhez.

© Reviczky Zsolt

A Pest 6-os körzetre sem adtak egyértelmű iránymutatást a kalkulátorok: Márki-Zayék az LMP-s Lengyel Szilviát tartják a legesélyesebbnek, a többiek inkább a Jobbikot, míg a V18-ak MSZP–Jobbik-paktumot szeretnének látni.

Lázár is legyőzhető?

Szekszárdon nagyon szoros lehet a meccs: Márki-Zayék szerint Hadházy Ákos LMP-s társelnök a legesélyesebb ellenzéki, a taktikaiszavazás.hu számításai szerint mindössze 1 százalékkal fog lemaradni a Fidesz mögött, míg a V18-ak MSZP–LMP-megegyezést akarnak. A kireszavazzunk.hu megint mást mond: ha visszalépések vannak, Hadházy a legesélyesebb, ha viszont mindenki marad, akkor máris egy hármas nyílt verseny alakul ki Hadházy Ákos, Harangozó Tamás MSZP-s és Szabó Balázs jobbikos jelölt között.

Vannak más körzetekben is eltérő becslések – nem soroljuk fel az összeset –, ahol a többség a baloldali indulót tartja a legerősebbnek, míg a kireszavazzunk.hu beviszi a Jobbikot második opcióként, vagy őt láttatja esélyesebbnek.

Sok körzetben egybeesik az ellenzéki esélyesekre vonatkozó becslés, csak abban nincs egyetértés, hogy az ellenzéki jelölt győzhet-e vagy sem. Kérdés, Molnár Gyula MSZP-elnök behúzza-e a 18-as fővárosi választókerületet – az egyik becslés alapján van rá esélye, a másik szerint nincs –, de a legnagyobbat az szólna, ha bejönne a taktikaiszavazás.hu számítása, és a jobbikos Kiss Attila legyőzné Lázár Jánost a makói körzetben. Átszavazásokkal együtt hajszál híján győzne csak, 0,4 százalékkal. A V18 sem látja lefutottnak a körzetet: egy LMP–Jobbik-paktum közelebb vihetné az ellenzéket a sikerhez.

© taktikaiszavazas.hu

A jobbikosok a négy évvel ezelőttihez képest egész kecsegtetően állnak, Vona Gábornak Gyöngyösön győzelmet jósol a Republikon is, ahogy a taktikaiszavazás.hu szerint a többi között elvihetik az összes Heves megyei körzetet, és a borsodiak több mint felét. A Jobbik első egyéni mandátumát megszerző Rig Lajos viszont izgulhat, az ő sikerében nem egyöntetű a bizalom.

Az előző kétharmadot „lebontó” független Kész Zoltán sikerét nem látja senki veszélyben. A baloldalnak jellemzően a fővárosban és Szegeden van esélye győzelemre.

Egyre többen matekoznak

A számítások sorát gyarapítja egy matematikaprofesszoré, Keleti Tamásé is, aki az ELTE tanáraként és az MTA doktoraként a Facebook-oldalán vezette le, melyik 8 körzetben kellene a siker érdekében koordinálnia az LMP-nek, a DK-nak, az MSZP-nek, az Együttnek és a Momentumnak. Erre az eshetőségre ő még egy momentumos győzelmet sem tartana kizártnak. A listája a többi becsléssel helyenként szembemegy.

  • Budapest 1. oevk Momentum (Fekete-Győr András)
  • Budapest 4. oevk LMP (Ungár Péter)
  • Budapest 6. oevk DK (Ara-Kovács Attila)
  • Budapest 15. oevk MSZP (Kunhalmi Ágnes)
  • Budapest 17. oevk Együtt (Szabó Szabolcs)
  • Budapest 18. ovek LMP (Pitz Dániel)
  • Csongrád 1. oevk MSZP (Szabó Sándor)
  • Szabolcs 1. oevk MSZP (Csabai Lászlóné)

Koordinációra még lehet esély a pártok között – az LMP kedden meglepetésreegy MSZP-s és egy jobbikos jelölt javára már visszalépett, ahogy a Momentum is bejelentette három embere levételét, azonban ez a folyamat gyakorlatilag előre kiszámíthatatlan. Azt viszont a szavazók nem várhatják, hogy koordináció nélkül egyértelmű üzenetet kapnak a pártvezetőjüktől, ha az adott körzetben a másik oldal jelöltje az esélyesebb. Ennek számtalan oka van, az egyik az, hogy a saját tábort nem akarják elbizonytalanítani és magukra haragítani. A különböző mérésekből az is látszik, az elkötelezett szavazók csak egy része szavaz át a másik oldalra a kormányváltás érdekében – erre a baloldaliak nyitottabbak –, a pártok viszont nem merik kockáztatni, hogy a többi szavazó otthon maradjon. Azzal ugyanis csökken a részvétel, az ellenzéki siker esélye és a listákra leadott szavazatok mennyisége is.

Forrás: www.hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét