Kezdőlap Magyarország Méltó sírja lehet Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek a Himalájában

Méltó sírja lehet Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek a Himalájában

1463
0
Varga Csaba a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében április elején indul útnak, hogy megmássza a világ harmadik legmagasabb hegyét, a Kancsendzöngát. Az erdélyi hegymászó így szeretne emléket állítani Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek, akik öt éve első magyarként hódították meg a 8586 méter magas csúcsot, de soha nem tértek vissza onnan.
Varga Csaba Nagyváradon született, és hegymászóként már komoly eredményeket ért el: eddig három nyolcezres csúcsra tűzte ki a magyar zászlót. Pontosan ezt tervezi a Kancsendzöngán is, és erre alapos oka van.

A csúcsra feljutottak, de lejönni már nem tudtak

Erőss Zsoltnak – aki tíz nyolcezres csúcshódításával a legeredményesebb magyar mászó volt – és Kiss Péternek 2013 májusában veszett nyoma a Kancsendzöngán. A páros több mint 24 órás mászással érte el a csúcsot, de a hosszú út annyira kifárasztotta őket, hogy az ereszkedéshez már nem maradt elég erejük.

hírek szerint kettőjük közül Kiss Péter volt a jobb állapotban, Erőss Zsolt viszont lemaradt mögötte, ezért a fiatalabb mászó úgy döntött, a veszéllyel dacolva visszamegy társáért, hogy segítsen neki. Hősiessége valószínűleg az életébe került: az expedíciót vezető Kollár Lajos később azt mondta, Kiss Péter túlélhette volna, ha nem fordul vissza.

A következő héten serpák fedeztek fel egy holttestet, ami a 26 éves mászóé lehetett. A körülmények arra engedtek következtetni, hogy kicsúszott egy jégfolyosóban, majd lezuhant és az életét vesztette. Holttestét a monszun miatt nem tudták lehozni a hegyről.

Előttük tiszteleg mászásával

Az erdélyi hegymászó szerint az expedíciónak két fő célja van. Az egyik az, hogy emléket állítson a két magyarnak, a másik meg az, hogy feljusson a csúcsra.

Hegymászóként úgy tiszteleghetek a legjobban az emlékük előtt, ha megmászom a hegyet és épségben térek vissza.

Varga Csaba magával visz egy emléktáblát is, amit a Kancsendzönga alaptáborában fog elhelyezni. Ezt Kiss Péter édesapjának jelenlétében leplezték le a sajtótájékoztatón. A táblán a két hegymászó képmása és neve alatt a következő szöveg olvasható:

Számunkra nem tűnhettek el soha, szellemiségetek örökre fennmarad.

Készítője, Csák Attila átadásakor úgy fogalmazott, az emléktábla lényegében Erőss Zsolt és Kiss Péter sírköve lesz a Himalájában.

Egy hónapja lesz a csúcshódításra

Varga Csaba repülőgépe április elsején indul Katmanduba, az alaptábort április 20-án érheti el, ezután pedig egy hónapja van rá, hogy – tervei szerint oxigénpalack használata nélkül, tiszta mászással – meghódítsa a csúcsot. Az expedíció során ugyanazon az úton megy végig, mint Erőss Zsolték. Ez a legkönnyebb és a legbiztonságosabb is.

Forrás: www.divany.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét