Kezdőlap Gazdaság Érdekességek a határozott idejű munkaviszonyról

Érdekességek a határozott idejű munkaviszonyról

737
0

Melyek a határozott időtartamú munkaviszony előnyei és hátrányai? Hány alkalommal lehet jogszerűen meghosszabbítani? A várandós nő munkaviszonya megszűnik a határozott idő lejártával?

A munkaszerződés tartalma

A határozott időtartamú munkaviszonyban való megállapodást a munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben köteles rögzíteni. Ha ezt elmulasztják, a munkaviszony határozatlan időre jön létre, hiába állapodtak meg szóban a felek a határozott időtartamú munkaviszonyban.

Azt, hogy meddig tart a határozott időtartam, naptárilag vagy más alkalmas módon kell meghatározni. Ha az időtartamot nem naptári napban határozzák meg, a munkaviszony megszűnésének időpontja nem függhet kizárólag egyik fél akaratától sem (például „majd ha a munkáltató úgy határoz, megszűnik a munkaviszony”).

Ha a felek a megszűnés időpontját nem naptárilag határozták meg, a munkáltatónak tájékoztatnia kell a munkavállalót a munkaviszony várható tartamáról, sőt, ha ez időközben módosul, annak tényéről is (például a munkaviszony X. Y. fizetés nélküli szabadságának tartamáig, előreláthatóan 2019. március 5. napjáig tart).

Ha a munkaviszony más munkavállaló helyettesítésére létesül, a helyettesített munkavállaló újbóli munkába állásakor az megszűnik, abban az esetben is, ha a visszatérés időpontja a vártnál korábbi.

A Kúria egy eseti döntésében kimondta, hogy kifejezetten helyettes munkakörre alkalmazott személy foglalkoztatása nem tekinthető helyettesítésnek, ha a munkáltató azért alkalmaz határozott időre egy munkavállalót, hogy a jövőben egyes személyek valamilyen oknál fogva nem fognak munkát végezni, ezáltal helyettesítésre lesz szükség. Ebből következően a munkáltató akkor jár el jogszerűen, ha a munkaszerződésben rögzíti a helyettesített munkavállaló nevét, és azt, hogy előreláthatólag milyen időtartamra szól a helyettesítés.

A határozott idő legrövidebb időtartamát a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) nem határozza meg, de annak próbaidő kikötése esetén a próbaidő időtartamát meg kell haladnia (BH2007. 388.).

Forrás: www.adozona.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét