Kezdőlap Kultúra Gyászba borul az ország: dalszövegírót, színművészt és focistát temetünk

Gyászba borul az ország: dalszövegírót, színművészt és focistát temetünk

1748
0

Mély fájdalommal búcsúzunk Tahi Tóth László színművésztől

A színészt 2017 januárjában mentő vitte el a József Attila Színházból, miután rosszulléte ellenére is végigjátszotta az előadását. Később a Vígszínház közleményben tudatta: a rosszullét mögött egy korábbi stroke állt. A színész végül 2017 októberében tért vissza a színpadra, akkor azt mondta a Borsnak: „Nagyon jól vagyok, különösen, hogy újra játszhatok! A közönség is nagyon jó volt ma este, külön megtapsoltak a végén, ez külön is nagyon jól esett nekem.” 2018 februárjában újra rosszabbodott az állapota, de a család ekkor nem közölt részleteket.

Tahi Tóth László Budapesten született 1944. január 23-án. 1966-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, és azóta, több mint ötven éve volt a Vígszínház tagja. Könyve is jelent meg GEG címen.

Az elmúlt fél évszázadban Hegedűs Gyula-emlékgyűrűvel, Jászai Mari-díjjal, Ajtay Andor-emlékdíjjal, Érdemes Művész címmel, Pro Comedia díjjal, Kiváló Művész címmel, 2017-ben pedig Kossuth-díjjal tüntették ki.

Tahi-Tóth László

Forrás: www.index.hu

Életének 89. évében elhunyt Halmágyi Sándor dalszövegíró

Az alkotó a hatvanas évektől számos táncdalelőadó, köztük Korda György, Zalatnay Sarolta, Poór Péter és Máté Péter számára írt szövegeket.

Első dalszövege Korda György Nem vagyok ideges című dalához készült 1963-ban. Három évvel később, az első Táncdalfesztiválon két dallal is döntőbe jutott, mindkettő második helyezést ért el: Zalatnay Sarolta Hol jár az eszem (zeneszerző: Auth Ede), illetve Tárkányi Tamara Idegen utakon (zene: Lovas Róbert) című száma. Az 1967-es Táncdalfesztiválon Poór Péter aratott sikert az Utánam a vízözön című dallal, amelynek szintén Halmágyi Sándor írta a szövegét, Tomsits Rudolf pedig a zenéjét szerezte.

Halmágyi Sándor Máté Péterrel nemzetközi sikert is elért: 1969-ben az athéni dalfesztiválon a Miért félsz, míg engem látsz? című dallal közönségdíjat nyertek. Máté Péter későbbi, 1984-ben született dalához, az Azt súgta a szélhez szintén Halmágyi írt szöveget, de dolgozott mások mellett Ambrus Kyrivel, Aradszky Lászlóval, Kovács Katival, Koós Jánossal, Harangozó Terivel és Karda Beátával is.

Forrás: www.ripost.hu

Elhunyt Lázár Bence, labdarúgó, szakkommentátor

A korábbi újpesti labdarúgónál, Lázár Bencénél 2015-ben diagnosztizáltak leukémémiát. Egy ideig kórházban kezelték, majd úgy tűnt, jobban van, vissza is tért a Sport TV képernyőjére szakkommentátorként. Két napja a szülők a Facebookon kértek segítséget, elárulták, Bencének vérre lenne szüksége. Hiába a példátlan összefogás, a család percekkel ezelőtt közleményben tudatta, fiuk ma hajnalban feladta a küzdelmet.

Képtalálat a következőre: „lázár bence”

Forrás: www.life.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét