Kezdőlap Magyarország Mérgező lehet a goji bogyó! – Figyelmeztet a NÉBIH

Mérgező lehet a goji bogyó! – Figyelmeztet a NÉBIH

474
0
Kínából származó, növényvédőszer-maradékot tartalmazó szárított goji bogyó kerülhetett a magyar boltok polcaira – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) honlapján.
A Nébih, a holland hatóság bejelentése alapján, az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült az esetről.A holland hatóság tájékoztatása szerint a kifogásolt termékből 11 uniós tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak.

A termék neve: Szárított goji bogyó (Dried goji berries); tételszáma: P54790; egyéb azonosítója: GJBCN 380; RASFF referenciaszáma: 2018.0201.

A Magyarországra szállított aszalt gyümölcs számos fungicid, baktericid és rovarölő növényvédőszer-hatóanyag mellett az unióban 2011 óta betiltott propargitot is tartalmaz.

A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a fenti adatokkal ellátott terméket ne vegyék meg, illetve – ha már megvásárolták – ne fogyasszák el.

Az elmúlt évben a RASFF hatóságai 14 esetben tájékoztatták egymást és intézkedtek nem biztonságos goji bogyó szállítmányokkal szemben, az esetek többségében növényvédőszer-tartalmuk miatt.

A Nébih tavaly június 30-án adott ki közleményt arról, hogy Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó goji bogyó termék került Magyarországra.

Forrás: www.agroinform.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét