1v1.lol slope unblocked io games
Kezdőlap Kultúra Oscar-díjra jelölték a Testről és lélekről-t

Oscar-díjra jelölték a Testről és lélekről-t

1076
0

Ismét izgulhatunk magyar jelöltért a filmes világ legnagyobb presztízsű megmérettetésén, az Oscar-díjak átadóján. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje ott van az öt jelölt között a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Ismét izgulhatunk magyar jelöltért a filmes világ legnagyobb eseményén, az Oscar-díjak átadóján. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása ott van az öt jelölt között a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Cikksorozatunkban olvashatnak a filmről, az esélyekről, a reakciókról, további jelöltekről ebben, illetve az összes kategóriában. Kövessék a hvg.hu-val a 2018-as Oscar-kampányt, és persze szurkoljanak Enyedi Ildikónak és csapatának.

A Saul fia és a Mindenki Oscar-díja után már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy újra magyar filmet díjazzanak a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Amerikai idő szerint kedd reggel ugyanis bejelentették, hogy a Testről és lélekről ott van az öt jelölt között, így a március 4-i díjátadóig újra lehet izgulni a sikerért.

Szinte semmi olyat nem mutat Enyedi Ildikó filmje, amit ne láttunk volna már korábban mozivásznon, ám a végtelenül egyszerű történetet olyan formában tálalja a Testről és lélekről, hogy egyszerre nevetünk és hatódunk meg az ember legtitokzatosabb tulajdonságairól mesélő filmen. Joggal bizakodhat a stáb a kedvező nemzetközi fogadtatásban.

– írtuk korábban a filmről szóló kritikánkban. A bizakodás nem volt hiábavaló, a 18 év után új mozifilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása tavaly elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is.

Majd – első magyar filmként és első nőként – Enyedi Ildikó kapta a sydney-i filmfesztivál fődíját. Herbai Mátét, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki a fődíjjal. Az Európai Filmakadémia tagjai a Testről és lélekről főszerepében nyújtott lenyűgöző alakításáért Borbély Alexandrát díjazták a legjobb színésznőt illető elismeréssel.

Enyedi Ildikó nagyon hosszú idő után rendezett újra nagyjátékfilmet. Még 1989-es filmjével, Az én XX. századommal lett ismert, amellyel a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamerát nyerte el Cannes-ban. Később a Simon mágussal aratott még komolyabb sikert, majd rövidfilmes munkái után a Terápia sorozat epizódjainak rendezőjeként tért vissza. Végül 2015-ben jött a hír, hogy a Filmalap 420 millió forint gyártási támogatást szavazott meg az Enyedi Ildikó rendezésében készülő Testről és lélekről című filmtervnek.

Amikor a forgatáson jártunk, a rendező így jellemezte a filmet: „a Testről és lélekről egy óda az emberhez, ami a megszokottól eltérő módon mutatja be egy férfi és egy nő kapcsolatát, az ösztönvilág és a valóság mezsgyéjén. A négy évszakot felölelő történetben az álomszerű környezet áll szemben a hétköznapokkal.”

A néhol meglepően abszurd humorú, a lélek mélyén kutakodó szerelmesfilm már így is komoly utat járt be a világban, de a hazai közönség körében is nagy siker: a magyar mozikban közel százezren váltottak rá jegyet, és nemrég DVD-n is megjelent.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában 1956 óta ad át díjat az amerikai filmakadémia. Két évvel ezelőtt Nemes Jeles László Saul fia című holokausztfilmje kapta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-szobrát, tavaly pedig a Mindenki nyert a legjobb kisfilm kategóriájában. Utoljára 1963-ban jutott ilyen közel az elismeréshez magyar rövidfilm.

Az alkotók este hét órakor sajtótájékoztatót tartanak, melyet élőben közvetítünk.

Ami a többi kategóriát illeti, nagy meglepetések idén sem voltak: a legtöbb, összesen 13 jelölést Guillermo del Toro A víz érintése című filmje kapta. A Golden Globe-gála, majd a mindig mérvadónak számító Critics’ Choice Awards után azonban szinte biztos befutónak tűnt Frances McDormand (Három óriásplakát…) a legjobb színésznő díjára, míg Gary Oldman (A legsötétebb óra) első Oscarja is elég valószínű a férfi főszereplőknél. Az eredeti forgatókönyveknél pedig óriási hiba lenne nem a Tűnj el!-nek ítélni az Oscart, mint ahogy Allison Janney (Én, Tonya) és Sam Rockwell (Három óriásplakát…) is egyre jobban készülhet a köszönőbeszédére a mellékszereplők mezőnyében.

Kép és szöveg forrása: hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét