Kezdőlap Magyarország Orbán pénzt kér a fideszesektől Soros ellen

Orbán pénzt kér a fideszesektől Soros ellen

577
0

A párt kommunikációs igazgatója szerint a miniszterelnök a napokban levélben keresi meg azokat a Fidesz támogatókat, akik erre korábban felhatalmazást adtak.

Hidvéghi Balázs közleményében azt írja, Orbán a levélben szót ejt az előttünk álló időszak kihívásairól, arról, hogy Soros György tevékenységével szemben most mindennél fontosabb megvédeni Magyarországot, azért, hogy valóban magyar ország maradjon.

A levél címzettjei a csatolt csekk segítségével járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a Fidesz sikeresen tudja megvívni az előttünk álló időszak politikai küzdelmeit – áll a közleményben.

 

Orbán Viktor levele
© hvg.hu
Alsó hangon háromszáz-háromszázötven millió forint körül hozhat a Fidesz konyhájára Orbán Viktor napokban kiküldött adománykérő levele, a támogatás pszichikai hatása azonban ennél is fontosabb a fideszesek szerint. A nagyobbik kormánypártnak erről bőséggel van tapasztalata, a Fidesz-elnök ugyanis nem először küldött csekket a szimpatizánsoknak. Kapaszkodjon meg: a címzettek 90 százaléka szokott pénzt küldeni.

Nem a napokban kiküldött levele az első olyan alkalom, amelyben Orbán Viktor a Fidesz elnökeként kér pénzt a kormánypárti szimpatizánsoktól. A fenti mondatokkal 2014 őszén, az önkormányzati választások előtt fordult támogatóihoz a miniszterelnök.

Hogy a kérésének volt foganatja, azt a Fidesz 2014-es beszámolója is bizonyítja: a párt az évben ugyanis összesen 413,8 millió forintnyi hozzájárulást kapott magánszemélyektől, amelyből 350 millió forint 500 ezer forint alatti felajánlásokból gyűlt össze. (63,6 millió forintot pedig fideszes parlamenti és EP-képviselők, illetve a párttal szimpatizáló vállalkozók – köztük például Szemerey Szabolcs, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére – dobtak össze 500 ezer és tízmillió forint közötti adományaikkal).

A levél kiküldésének elsődleges oka nem a pénzgyűjtés, hanem a pszichikai hatás, amit az adományozásra bírt címzettnél elérnek.

Az a választó ugyanis, amely pénzével is támogat egy pártot, még jobban kötődni fog hozzá, és immár biztosan nem bízza a véletlenre: garantáltan elmegy szavazni, hogy győzelemre, vagy kétharmadhoz segítse a szervezetet. Az adománykérő levél tehát gyakorlatilag tehát a kampány kezdete: az első olyan akció, amely mozgósítja, egyúttal összetartásra sarkallja a kormánypárti szavazótábort.

forrás: www.hvg.hu és hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét