Kezdőlap Kultúra A kamarához került a hatvani vadászati múzeum

A kamarához került a hatvani vadászati múzeum

711
0
Hatvan, 2014. március 29. A felújított hatvani Grassalkovich-kastély 2014. március 29-én. Ezen a napon átadták a felújított kastélyt és a benne kialakított Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumot. MTI Fotó: Komka Péter

A határozat értelmében a feladatellátást szolgáló ingatlant – a rendelkezésre álló személyi, tárgyi, vagyoni és pénzügyi feltételekkel együtt – is átadják az Országos Magyar Vadászkamarának.

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) rendkívüli küldöttgyűlésén született döntés eredményeként a kamara 2018. január 1-jétől átveheti a hatvani Grassalkovich-kastélyban működő Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Vadászati Múzeum teljes körű működtetését. Az OMVK honlapján megjelent hír szerint a küldöttközgyűlés összehívására azért volt szükség, mert az új feladat az Alapszabály módosítását igényelte, illetve – az OMVK Elnökségének javaslata értelmében – létre kellett hozni egy közhasznú nonprofit kft.-t is.

A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Vadászati Múzeum működtetését egy 2017 nyarán született kormányhatározat adta át a kamarának. A közgyűlésen a küldöttek – miután előzőleg megkapták a kapcsolódó anyagokat – ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták a szükséges változtatásokat a vadászkamara Alapszabályában, valamint jóváhagyták a kft. alapító okiratát is. A kormányhatározat indoklása szerint a döntés azt szolgálja, hogy a magyar vadásztársadalom szakmai alapon létrejött érdekvédelmi szervezete meghatározó szerepet kapjon az évezredes magyar vadászhagyományok ápolásában, a XXI. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó etikus vadászati elvek, modern, környezettudatos ismeretek terjesztésében.

A határozat értelmében a feladatellátást szolgáló ingatlant – a rendelkezésre álló személyi, tárgyi, vagyoni és pénzügyi feltételekkel együtt – is teljes körűen átadják az Országos Magyar Vadászkamarának.

Az ütemezés szerint 2018-ban legfeljebb 231 millió – ebből 171 171 700 forintot a Miniszterelnökség fejezetében rendelkezésre álló forrás átcsoportosítása útján – , 2019-ben legfeljebb 201 millió, míg 2020 és 2022 között évente legfeljebb 171 millió forintot kell biztosítani a múzeum működtetésére. Az intézmény a tervek szerint fontos szerepet kap a 2021-es Vadászati Világkiállítás megrendezése során is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét